CONFLICTE DIPLOMÀTIC

La crisi catalana torna a tensar les relacions entre Bèlgica i Espanya

El Govern crida a consultes l'ambaixador belga a Madrid per una carta crítica del president del Parlament de Flandes

En la missiva, Jan Peumans qüestiona la democràcia espanyola i diu que no compleix les condicions per ser part de la UE

flamenco

flamenco

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Les relacions entre Bèlgica i Espanya tornen a tensar-se per la crisi política a Catalunya. El Govern espanyol ha cridat a consultes l’ambaixador belga a Madrid, Marc Calcoen, pel malestar que ha generat una carta del president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, a l’expresidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell, en què qüestiona la democràcia espanyola. Un fet que el Ministeri d’Exteriors que dirigeix Josep Borrell considera “francament hostil” i un “insult”.

Fonts de la Moncloa han confirmat que dijous passat, la directora general d’Europa Occidental, Central i Sud-Est va convocar Calcoen per traslladar-li el “profund malestar pel contingut i els termes de la carta” del president de la Cambra de Flandes a Forcadell en la seva “qualitat de representant institucional”.

Així mateix, un representant del Govern espanyol, l’encarregat de negocis d’Espanya, es va reunir a la seu del Ministeri d’Exteriors belga amb la Direcció General d’Europa d’aquest país. En les dues reunions, l’Executiu de Pedro Sánchez va entregar una còpia de la missiva de “protesta” que ha fet arribar a Peumans l’encarregat de negocis d’Espanya a Bèlgica.

Confirmació belga

“Podem confirmar que el nostre ambaixador ha parlat amb les autoritats espanyoles”, ha explicat un portaveu del Ministeri d’Exteriors belga a EL PERIÓDICO. “Però no entrarem en els detalls de la conversa. Només puc dir que la posició de Bèlgica la decideix el Govern federal i no el senyor Peumans”, ha afegit. Segons la mateixa font, el contacte entre el diplomàtic belga i els representants del Govern espanyol es va produir fa uns dies. En aquesta entrevista, assegura la premsa belga, l’alt funcionari espanyol li va transmetre a Calcoen la consternació d’Exteriors pel posicionament de Peumans.

En la missiva, que va ser entregada en mà per l’eurodiputat de l’N-VA, Mark Demesmaeker, el 7 de setembre passat a Forcadell durant una visita que li va fer, al costat d’altres eurodiputats, a la presó de Mas d’Enric (Tarragona), Peumans transmet a la política catalana el seu ple recolzament. Diu que des de fa un any, quan es va trobar amb ella a Brussel·les durant una entrega de premis al Centre Maurits Coppieters, la situació de la democràcia “ha empitjorat a Catalunya” i que “la violència utilitzada durant les eleccions va ser només l’expressió més escandalosa d’una política no democràtica”.

Condicions per ser a la UE

És més, assegura el president del Parlament de Flandes que “mantenir polítics arrestats durant mesos és un acte encara més insidiós” i “una prova que el Govern central a Espanya no és capaç de complir les condicions per formar part d’una Unió Europea moderna i democràtica”. Per tot això, mostra el seu recolzament a Forcadell. “Com a president del Parlament de Flandes, espero que vostè –i els altres polítics catalans detinguts– siguin posats en llibertat perquè és absolutament inacceptable que hi hagi polítics detinguts per les seves opinions”.

Notícies relacionades

La carta va ser publicada per Demesmaeker en el seu compte de twiter el mateix 7 de setembre, tot i que no ha generat polèmica fins que s’ha conegut la protesta oficial del Govern de Pedro Sánchez. Malgrat el malestar generat a Espanya, Peumans es reafirma en les seves opinions i no canvia d’actitud. “Em mantinc en el que vaig dir. Les autoritats espanyoles van ferir 800 votants catalans i mantenen presoners polítics. És una cosa indigna d’un Estat constitucional democràtic”, ha declarat a la premsa belga.

Crítiques del PP

El cap de files del PP a l’Eurocambra, Esteban González Pons, ha tornat a aprofitar aquest incident per demanar a Sánchez que actuï perquè al seu Govern “li han perdut el respecte a a Bèlgica”. “Espero que el Govern socialista protesti en vista d’afirmacions d’aquest tipus i defensi la imatge d’Espanya com una democràcia moderna en la qual funciona plenament l’Estat de dret i la separació de poders i el respecte dels drets i llibertats individuals”, ha exigit.