DENÚNCIA A LA FISCALIA

Bèlgica investiga si Puigdemont va ser espiat amb fins a vuit dispositius

Un telèfon mòbil rebia dades de la balisa col·locada al seu cotxe i de set sistemes de vigilància més

L'entorn de l'expresident va comprovar que no hi havia micròfons ocults a la casa de Waterloo

zentauroepp44471490 l expresident carles puigdemont saluda toni com n a la seva 180915155002

zentauroepp44471490 l expresident carles puigdemont saluda toni com n a la seva 180915155002 / Natalia Segura

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Les investigacions obertes per la fiscalia de Bèlgica sobre la balisa (dispositiu de seguiment) que va ser col·locada als baixos del cotxe en què es movia l’expresidentCarles Puigdemont per aquest país avancen i es compliquen. Fonts de les indagacions van avançar a EL PERIÓDICO que el ministeri públic belga està obtenint ara dades d’antenes telefòniques a la recerca d’una xarxa d’espionatge més extensa que hauria vigilat els passos de Puigdemont i d’alguns dels seus col·laboradors més propers, inclosos els exconsellers que són a Bèlgica: Meritxell Serret, Toni Comín i Lluís Puig.

El descobriment ha sorgit enmig de les indagacions sobre les dues targetes SIM que estaven connectades a la balisa (la que enviava les dades de posició del cotxe de Puigdemont i la que les rebia des d’un altre telèfon mòbil). Les dues targetes es van vendre a Espanya, com ja va informar EL PERIÓDICO el mes de maig passat.

Des d’aleshores, i després d’estudiar les dades del número de telèfon mòbil que rebia els moviments GPS del cotxe de Puigdemont, els investigadors belgues han descobert que a aquest mateix terminal hi arribaven dades de set dispositius de seguiment més. Aquests vuit sistemes d’espionatge o vigilància (poden ser balises, dades de micròfons, escoltes telefòniques..., segons fonts del cas) ja han sigut localitzats i tots estaven operatius en territori belga.

Xarxa d’espionatge

Fonts coneixedores de les indagacions van explicar que “les dades descobertes estudiant les targetes ens apunten que podem estar davant d’una xarxa d’espionatge al senyor Puigdemont i el seu entorn a Bèlgica”. L’entorn de Puigdemont, que compta amb el recolzament d’alguns mossos i experts en seguretat, ha comprovat fins i tot la possibilitat que s’hagin col·locat micròfons a la seva casa a Waterloo. “La casa està neta”, van assegurar a EL PERIÓDICO. Els tres exconsellers, per la seva part, es mouen sense un vehicle fix en aquell país.

La balisa que va ser col·locada als baixos del cotxe de Carles Puigdemont / EL PERIÓDICO

La balisa (coneguda com a ‘chicharra’ o ‘lapa’ en argot policial) va ser trobada el mes de febrer passat per un sergent dels Mossos que estava donant suport i seguretat a Puigdemont a Bèlgica. Estava col·locada amb cinta aïllant als baixos de la Renault Espace i portava un arnès per a les bateries. L’aparell obtenia dades de geolocalització pel sistema GPS i les enviava a través de la targeta del telèfon mitjançant missatges SMS a l’altra targeta, col·locada al telèfon mòbil de la persona o entitat que controlés els moviments del cotxe de Puigdemont. L’expresident va denunciar llavors davant de la fiscalia belga que havia sigut objecte de seguiments il·legals.

Notícies relacionades

Després d’aquest incident, Puigdemont va continuar utilitzant el mateix vehicle per moure’s per Bèlgica. El seu servei de seguretat revisava cada dia el cotxe fins que el 25 de març va ser detingut en territori alemany quan provava de tornar a Waterloo després de fer una conferència a Hèlsinki (Finlàndia).

En aquesta ocasió, no va ser necessària una balisa; n’hi va haver prou a seguir un dels telèfons mòbils dels acompanyants de l’expresident, que tenien activat el sistema de geolocalització. Aquella tarda, al cotxe viatjaven amb Puigdemont els mossos X. G. i C. P., el professor universitari Josep Lluís Alay i l’empresari i amic de l’expresident Josep Maria Matamala.