POLÈMICA AMB ELS MÀSTERS

La jutge pregunta al fiscal si la investigació contra Álvarez Conde és tan prospectiva com la de Casado

Malgrat que la participació en la presumpta prevaricació és totalment diferent, la magistrada considera que l'informe fiscal sobre l'aforat afecta tota la causa

zentauroepp45100996 graf6042  madrid  19 09 2018  el presidente del partido popu180924113038

zentauroepp45100996 graf6042 madrid 19 09 2018 el presidente del partido popu180924113038 / Mariscal

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

A la titular del Jutjat número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, no li ha semblat suficient la resposta que va donar divendres a l’informe de la fiscalia del Suprem, que proposava rebutjar obrir una investigació penal contra el president del PP, Pablo Casado. Després de conèixer-lo va preguntar al ministeri públic en relació amb les companyes de màster del líder ‘popular’, que sí que estan imputades per no ser aforades. Però aquest dilluns ha decidit anar més enllà i ha dictat una altra providència en què pregunta en relació amb el director del curs i de l’Institut de Dret Públic, Enrique Álvarez Conde, principal imputat en la causa.

La jutge afirma que la mateixa fiscalia ha informat en contra que el procediment seguit contra Álvarez Conde, i en què també està imputada l’expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes, entre molts altres alumnes, sigui una investigació “prospectiva”. I reprodueix el dit pel ministeri públic en aquest sentit al llarg de la instrucció al contestar recursos diversos del catedràtic. 

Considera que aquest criteri és incompatible amb l’afirmat pel tinent fiscal del Suprem, Luis Navajas, en relació amb Casado, que va considerar que, en vista de l’única existència de “conjectures” d’un suposat concert entre el polític i Álvarez Conde, obrir una investigació contra el primer en el Tribunal Suprem seria “merament prospectiva”. La magistrada omet en la providència la diferent participació que hauria tingut cada un i els altres delictes que també s’atribueixen al responsable dels polèmics màsters.

Notícies relacionades

La providència pregunta “si amb l’informe de Navajas s’està ordenant un canvi d’interpretació que tingui incidència en la part del procediment” que en depèn, per no haver-hi cap aforat. Segons l’opinió de Rodríguez-Medel, “es donen supòsits idèntics al que va motivar elevar l’exposició raonada de la peça” relativa a Casado, “l’únic element diferenciador és el caràcter aforat” que té ell. Per aquest motiu considera necessari “demanar expressament a la fiscalia que il·lustri aquesta instructora sobre aquest particular a efectes de dictar les resolucions oportunes”.