POLÍTICA EXTERIOR

Pedro Sánchez es veurà a la seu de l'ONU amb el nou president cubà

La Moncloa veu probable que es posi sobre la taula la possibilitat d'una visita del dirigent espanyol a l'illa

tesis-pedro-sanchez

tesis-pedro-sanchez

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president del Govern, Pedro Sánchez, tindrà la seva primera trobada amb el nou president de CubaMiguel Díaz-Canel, dimarts vinent a la seu del’ONU  a Nova York, en el marc de l’Assemblea General a la qual tots dos assisteixen, segons han confirmat aquest divendres fonts de l’Executiu.

La reunió respon a l’interès de les dues parts per tenir un primer contacte després de la presa de possessió de Díaz-Canel, successor de Raúl Castro, l’abril passat, i l’arribada de Sánchez a la Moncloa. Les fonts asseguren que la cita no té una agenda fixada, però veuen molt probable que es posi sobre la taula la possibilitat d’una visita de Sánchez a l’illa.

Aquesta visita no està descartada, però encara no hi ha cap data fixada. Ja fa un any, el ministre d’Afers Exteriors de l’anterior Govern, Alfonso Dastis, va afirmar que s’estava preparant una visita "d’alt nivell" d’autoritats espanyoles –del president del Govern o el Rei–, però finalment aquesta no es va materialitzar.

Ara, el nou Govern considera que, en un context en el qual es vol reforçar i impulsar les relacions amb Iberoamèrica, no pot deixar-se de banda Cuba, i més quan en els últims anys han viatjat a l’illa un president dels Estats Units (Barack Obama) i un de França (François Hollande).

L’últim a visitar l’illa, Aznar

Notícies relacionades

L’últim president del Govern espanyol que va viatjar a l’illa va ser José María Aznar, el 1999, amb motiu d’una Cimera iberoamericana a la qual també van assistir els reis Joan Carles i Sofia, però des d’aleshores no hi ha hagut cap altra visita bilateral. Durant la seva estada a Nova York, Sánchez participarà en un acte del Consell de les Amèriques, on exposarà la visió espanyola i la seva acció exterior a l’Amèrica Llatina.

A més de mantenir aquest primer contacte amb Díaz-Canel, Sánchez aprofitarà el seu viatge a l’Assemblea General de l’ONU per veure’s amb mandataris d’altres països als quals, en general, és difícil organitzar en una visita bilateral, concretament amb Nova Zelanda, Corea del Sud, Sud-àfrica i Etiòpia. També té una reunió bilateral amb el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, i amb el director del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), Luis Alberto Moreno.