POLÈMICA PELS MÀSTERS

El Suprem pregunta a la fiscalia si ha d'investigar Casado

Una vegada rebi l'opinió del ministeri públic, el tribunal decidirà si obre o no causa contra el líder del PP

-FOTODELDIA- GRAF2758 MADRID, 6/8/2018.- El presidente del PP y diputado por Ávila, Pablo Casado, durante su comparecencia hoy en la sede del partido donde ha dicho tener la absoluta tranquilidad de haber hecho por su parte todo correctamente en cuanto a su polémico máster en la Universidad Rey Juan Carlos, que nadie le regaló. En ningún caso yo he recibido ningún regalo, ha dicho. Casado ha comparecido ante los medios de comunicación tras conocerse que la jueza ha pedido al Tribunal Supremo que le investigue por los delitos de prevaricación administrativa y cohecho impropio al considerar que existen indicios de que obtuvo el máster de Derecho Autonómico como un regalo académico por su relevancia política e institucional.EFE/Chema Moya

-FOTODELDIA- GRAF2758 MADRID, 6/8/2018.- El presidente del PP y diputado por Ávila, Pablo Casado, durante su comparecencia hoy en la sede del partido donde ha dicho tener la absoluta tranquilidad de haber hecho por su parte todo correctamente en cuanto a su polémico máster en la Universidad Rey Juan Carlos, que nadie le regaló. En ningún caso yo he recibido ningún regalo, ha dicho. Casado ha comparecido ante los medios de comunicación tras conocerse que la jueza ha pedido al Tribunal Supremo que le investigue por los delitos de prevaricación administrativa y cohecho impropio al considerar que existen indicios de que obtuvo el máster de Derecho Autonómico como un regalo académico por su relevancia política e institucional.EFE/Chema Moya / Chema Moya (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala Segona del Tribunal Suprem ha demanat aquest dijous a la fiscalia que l’informi sobre si ha d’obrir o no una causa per investigar el president del PP, Pablo Casado, per les irregularitats en el màster que va cursar a la Universitat Rei Joan Carles (URJC) per les quals la magistrada del Jutjat d’Instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, va traslladar una exposició raonada a l’alt tribunal, al ser l’únic que podria imputar-lo donada la seva condició d’aforat.

Es tracta de la primera decisió adoptada per la sala d’admissió de l’alt tribunal, formada pel president de la Sala Segona, Manuel Marchena, i els magistrats Pablo Llarena, Francisco Monterde, Ana Ferrer i Miguel Colmenero, que serà l’encarregat de redactar la interlocutòria en què s’obrirà el procediment contra el líder del PP o es tancarà. La decisió es produirà una vegada rebut l’informe del ministeri públic, tràmit habitual en aquest tipus de decisions tant a l’hora de pronunciar-se sobre exposicions raonades elevades per magistrats, com és aquest cas, o davant de querelles contra aforats.

La magistrada va demanar el mes d’agost passat al Suprem que Casado sigui cridat al procediment "a fi que sigui escoltat com a investigat, amb deguda assistència lletrada i tots els drets previstos" en l’ordenament jurídic, al no poder fer-ho ella per la seva condició de diputat i, per tant, ser aforat davant de la Sala Segona. La jutge considerava que hauria pogut incórrer en un delicte de prevaricació administrativa i un altre de suborn impropi, per, junt amb un grup d’alumnes amb vincles polítics o personals amb membres de la universitat, hauria pogut aconseguir el seu màster com a "regal o prebenda sense cap" mèrit acadèmic per part del director d’aquests estudis, el catedràtic i exdirector de l’Institut de Dret Públic, Enrique Álvarez Conde.

Notícies relacionades

Als jutjats d’Instrucció madrilenys la fiscalia mai s’ha oposat a les decisions adoptades per la magistrada, que va iniciar la causa al detectar irregularitats en el màster de l’expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes, cosa que li va costar el lloc. No obstant, la jutge va optar per dirigir-se al Suprem per investigar Casado d’ofici, sense demanar informe previ al ministeri públic. A més, és habitual que sigui ella la que porti el pes dels interrogatoris realitzats, segons fonts jurídiques.

Des de l’entorn del president 'popular' s’insisteix a afirmar que està tranquil respecte a la possibilitat que se li obri una investigació a l’alt tribunal, al considerar les circumstàncies del seu màster totalment deslligades de les del de Cifuentes o altres alumnes també imputats a la plaça de Castilla. Una possibilitat amb què comptava era oferir-se a declarar voluntàriament davant de la jutge o entregar-li el seu ordinador per dissipar les sospites de la magistrada i així evitar que es dirigís a l’alt tribunal. El que sí que ha fet Casado, segons ha avançat ‘El independiente’, és presentar un escrit de 28 pàgines al Suprem per negar qualsevol irregularitat.