Sessió de control

Delgado rebutja dimitir pel 'cas Llarena': "El meu nom no apareix en cap sumari"

La ministra de Justícia acusa el PP de provocar una situació de "degeneració institucional" amb els seus casos de corrupció

delgado-justicia / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha rebutjat les peticions de dimissió que aquest dimecres li ha fet el PP per la seva gestió de la defensa del jutge Pablo Llarena. Delgado ha reiterat que ha defensat la jurisdicció espanyola després de la demanda de Carles Puigdemont i quatre exconsellers contra el magistrat.

Així li ha contestat Dolores Delgado en la sessió de control al Govern del Ple del Congrés a la diputada popular María Jesús Bonilla. Aquesta diputada ha estimat que la titular de Justícia ha de dimitir per haver "traït els interessos i la sobirania d’Espanya" per no defensar des d’un principi davant de la justícia belga Llarena i fer-ho només quan es va veure pressionada i quan la van rectificar des de la Presidència del Govern.

Aquesta petició per part dels populars sorprèn després que en la vigília, en la Comissió de Justícia de la Cambra Baixa, ni els conservadors ni cap altre grup de l’oposició, com Ciutadans i el PDECat (molt crítics amb la ministra, tot i que per motius oposats), demanessin el cessament de Delgado. I això que l’únic tema que es va tractar en la comissió va ser la defensa de Llarena.

"El meu nom no surt en sumaris"

"No dimitiré perquè el meu nom no surt en sumaris com, per exemple, Púnica, Lezo, Gürtel, Pokemon, Brugal i Palma Arena, i jo mai he pagat indemnitzacions en diferit per exemple, i el meu nom no surt a cap llista com a Dolores D. ni com a D. Delgado", ha assenyalat la ministra amb referència a procediments judicials que afecten el PP.

Sobre això ha afegit: "Vostès ens han portat a una situació de degeneració institucional que ens està costant aixecar", ja que "hi havia un desassossec social pel constant degoteig de casos que ha demostrat l’existència d’una corrupció sistèmica en el Partit Popular".

"En aquests 100 dies de Govern al Ministeri de Justícia s’ha recuperat el diàleg amb els operadors jurídics, hem convocat la taula de retribucions, hem consensuat reformes legals i, a més, he tingut temps per defensar la sobirania de la jurisdicció espanyola amb totes les seves conseqüències", ha postil·lat Delgado.

Atac a la independència judicial

Per la seva banda, María Jesús Bonilla ha recordat que "el mes de juny passat polítics independentistes pròfugs de la justícia espanyola van demandar civilment davant de la justícia belga al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, l’instructor del procés penal espanyol que se segueix contra ells per, entre d’altres, els delictes de rebel·lió i de malversació de fons públics".

Ha afegit que es tracta d’una "demanda que l’únic que pretén és sotmetre les decisions sobiranes de l’Estat espanyol a la jurisdicció estrangera i un atac clar a la independència judicial del magistrat espanyol".

"En vista d’aquesta actitud, vostè, amb un abandó de funcions intolerable, va deixar sol el magistrat i no va defensar la sobirania i la jurisdicció espanyoles", li ha indicat a la ministra la diputada del PP.

Notícies relacionades

Ha afegit que Delgado va tenir coneixement el 10 de juliol de la interposició de la demanda i el 23 d’agost el ministeri, "per mitjà de nota de premsa, va reconèixer que defensaria la immunitat de la jurisdicció dels tribunals espanyols, deixant molt clar que en cap cas assumiria la defensa del magistrat espanyol", la qual cosa suposava "deixar tirats el magistrat i la sobirania espanyola".

Bonilla ha indicat que el 24 d’agost la vicepresidenta del Govern ho va ratificar i que ja va ser a la Moncloa, el 26 d’agost, quan la van desautoritzar i van dir que, efectivament, es defensaria el magistrat i la jurisdicció.