Rivera exigeix sense èxit a Sánchez que publiqui la seva tesi doctoral

El líder de Cs pregunta al president per què té tants miraments per donar a conèixer aquest document

El cap de l'Executiu evita retreure a Casado el cas del màster unes hores després de la dimissió de Montón

45002153 60 / JOSE LUIS ROCA

45002153 60
20180912 406600 sanchezmo3 1 1

/

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La dimissió de Carmen Montón ahir a la nit per les irregularitats en el màster ha alterat les estratègies dels partits en la sessió de control al Govern que s’està celebrant en el Congrés aquest matí. El cessament deixa el líder del PP, Pablo Casado, en una situació delicada, ja que sobre el seu màster, també de la Rei Joan Carles, hi ha moltes ombres que s’estan investigant en els tribunals i el Suprem decidirà en els propers dies si l’imputa o arxiva la causa. Per aquesta raó, Casado ha evitat retreure a Pedro Sánchez que tingui dues dimissions de ministres en menys de 100 dies i ha preferit desviar l’atenció a les rectificacions de la Moncloa en aquell període. D’altra banda, Sánchez tampoc ha retret al president del PP que no hagi dimitit com Montón. L’explicació a aquest estrany silenci ha arribat poc després, en el tornd’Albert Rivera. 

El líder de Ciutadans ha exigit al president del Govern que publiqui d’una vegada la seva tesi. Ha criticat que la Moncloa hagi vetat un projecte de llei del partit taronja que obligaria a publicar totes les tesis i treballs de final de màster a internet. L’Executiu s’ha oposat que pugui debatre’s a la Cambra perquè suposaria un augment de la despesa, prerrogativa que té el Govern per frenar iniciatives. "Hi ha dubtes raonables sobre la seva tesi doctoral", ha assegurat Rivera. "Pel bé de l’educació pública, per dissipar qualsevol dubte, faci pública la tesi", li ha exigit el polític català.

Sánchez ha respost que el seu treball, que li va valer per convertir-se en doctor en Economia, està “publicat d’acord amb la legislació” en una xarxa informàtica universitària (Teseo), però no ha dit que en facilitarà la lectura a l’opinió pública. En efecte, el text, titulat ‘Innovacions de la diplomàcia econòmica espanyola: anàlisi del sector públic 2000-2012’, de més de 300 pàgines, es pot consultar de manera individual i després de sol·licitar-ho a la Universitat Camilo José Cela, on està custodiat, segons van explicar fonts del PSOE quan va ser elegit líder del PSOE. 

Plataforma d’ús restringit

La resposta del cap de l’Executiu no ha satisfetCiutadans. Després de la sessió de control, el vicesecretari  general de Cs, José Manuel Villegas, ha mostrat la "sorpresa" del seu grup pel "nerviosisme" mostrat per Sánchez quan Rivera li ha preguntat per la tesi. Segons el seu parer, el president ha reaccionat "mentint", ja que és "impossible accedir" al seu treball de final de màster perquè a la plataforma Teseo només s’hi pot entrar en "condicions restringides". De fet, els que tenen accés a aquesta xarxa només poden llegir una fitxa de la tesi, però no el contingut complet. 

Per això, segons la seva opinió, després de la resposta de Sánchez els "dubtes" sobre la seva tesi són més grans i per dissipar-los, l’ha instat a fer-la pública 

Petició de dimissió

Notícies relacionades

Després, la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha demanat la "dimissió" de Casado: "El que va fer Montón ahir és indicar-li el camí", ha afirmat segons EFE, després de recordar que Montón no està investigada judicialment i Casado, sí. Segons el seu parer, "el president del Govern no té res a ocultar, està doctorat i té la seva tesi, que està, com totes, en el registre de la universitat", ha dit als passadissos del Congrés.

Per la seva banda, el PP ha respost advertint que "qui té el problema és el PSOE i Pedro Sánchez", que és qui, a més, ha de donar explicacions després de la dimissió de dos ministres (Màxim Huerta i Carmen Montón) en els seus cent dies de Govern. La portaveu conservadora, Dolors Montserrat, ha assenyalat que ha vist "molt nerviosisme" al grup socialista i al del Govern.