NOU CAS A LA UNIVERSITAT REI JOAN CARLES

Sánchez descarta que Montón dimiteixi malgrat la pressió del PSOE

El president dona suport a la ministra: "Està fent una gran feina i la continuarà fent", ha dit.

Diversos membres de l'executiva consideren que la ministra no té cap altra sortida que la dimissió

undefined44980270 madrid  10 09 18  carmen monton  ministra de sanidad  durant180911112823

undefined44980270 madrid 10 09 18 carmen monton ministra de sanidad durant180911112823 / JOSE LUIS ROCA

5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La continuïtat de Carmen Montón al Govern és cada vegada més difícil. Almenys, a ulls de molts dirigents socialistes. Però no de Pedro Sánchez. Pedro Sánchez manté de moment la confiança en la ministra de Sanitat, que el 2011, sent diputada al Congrés, va obtenir un màster de la Universitat Rei Joan Carles ple d’irregularitats: va pagar la matrícula fora de termini, va començar el curs quatre mesos tard, no va assistir a les classes malgrat que el màster era presencial i les seves notes van ser manipulades mesos després. Però són cada vegada més les veus dins de l’executiva socialista que consideren que Montón només té una sortida: la dimissió. Però el mateix líder socialista ha volgut sufocar el debat. Sánchez ha descartat en el Senat la marxa de la ministra. "Està fent una gran feina i la continuarà fent", ha dit. 

L’Executiu i el PSOE contempla amb unaprofunda incomoditat aquest cas, similar, tot i que amb importants diferències, als de Cristina Cifuentes i Pablo Casado. Els avantatges de mantenir Montón en el seu lloc són cada vegada menors, a ulls de la majoria de dirigents consultats,  sobretot després que transcendís, segons ha publicat aquest dimarts eldiario.es, que les seves qualificacions van ser alterades. Ella insisteix que no va cometre cap irregularitat, que va fer a tota hora el que li va dir la universitat.  

"Pot ser que sigui injust, com diu ella, però és vergonyós. Ha de dimitir", explica un membre de l’executiva socialista. "Tot i que no es coneguin noves dades, només pelllistó ètic que tenim al PSOE hauria de marxar", assenyala una altra dirigent.

Fins ara ni Sánchez ni la vicepresidenta, Carmen Calvo, havien donat suport públicament a la ministra de Sanitat. Dilluns, quan va transcendir la notícia i Montón va comparèixer per donar la seva versió i aportar documents, fonts de la Moncloa van elogiar les explicacions "clares i transparents". La reacció és molt similar a la que al seu dia es va dur a terme amb Màxim Huerta, el fugaç ministre de Cultura, dimitit pels seus antics problemes amb Hisenda. Huerta va ser defensat amb tebiesa en les primeres hores i després va serempès a deixar l’Executiu.

Però Montón no és Huerta. Ella no és una nouvinguda a l’equip de Sánchez, sinó que és allà des del principi, el 2014, quan l’ara president va assolir el lideratge del PSOE. Dos anys després, Montón va resistir les pressions dels crítics amb Sánchez i, a diferència d’altres, no va dimitir de la seva executiva. El president, segons expliquen en el PSOE, no ho oblida.   "Montón està fent una feina extraordinària com a ministra de Sanitat. En menys de cent dies ha recuperat la sanitat pública. Divendres passat es va posar en marxa la  tramitació d’una llei molt important com és la llei contra la violència infantil. En definitiva, el que està fent en aquests últims mesos és el que se li va demanar, revertir les retallades en sanitat, recuperar i avançar en drets en la Sanitat. L’únic que puc dir és que està fent una gran feina i la continuarà fent", ha dit Sánchez.

Al final del matí, en vista del silenci oficial (amb Josep Borrell evitant donar suport a la ministra i Nadia Calviño parlant, a causa d’un "lapsus", en passat de la feina de Montón a l’Executiu), José Luis Ábalos ha sortit a donar-li suport. Sánchez intenta sufocar el clam intern.  "Tenim plena confiança en la ministra. Sempre ha portat a terme la seva actuació amb la voluntat d’enriquir els seus coneixements. Ho ha fet amb la millor intenció, seguint amb les directrius que li van establir des de la direcció del curs, que és la responsable. Es va limitar a seguir les instruccions", ha dit el titular de Foment, que ha deixat clar que feia aquestes declaracions com a "secretari d’Organització del PSOE". Tot i així, el ministre ha evitat contestar directament a la pregunta de si Montón hauria de dimitir.   

Compareixença a petició pròpia

Encara és aviat per donar per fet que Montón acabi igual que Huerta. Però són molts més els dirigents socialistes que aposten per la seva marxa que per la seva continuïtat. També dins del Govern, en què diversos integrants admeten que la situació és "complicada" i assenyalen que la decisió competeix al mateix Sánchez. De moment, la portaveu al Congrés, Adriana Lastra, ha anunciat que la ministra ha demanat comparèixer a la Cambra Baixa per donar explicacions sobre les suposades irregularitats, informa Pilar Santos. "Ella és una persona seriosa i rigorosa, que ha demostrat que va fer en tot moment el que se li va exigir i que no va tenir tracte de favor, i ella no és conscient de tenir-lo, sinó que va fer el que li exigia la universitat", ha argumentat Lastra.

La compareixença a petició pròpia de la ministra –que arriba després que la demanessin formalment Units Podem, Ciutadans i el PDeCat– es farà aquest mateix dimecres, ha precisat la número dos del partit, que ha remarcat que Montón, a diferència del president del PP, Pablo Casado, el màster del qual investiga el Tribunal Suprem per suposades irregularitats, està donant totes les explicacions que se li estan demanant.

No descarta dimitir

Montón va cursar el seu màster a la Universitat Rei Joan Carles, molt desprestigiada arran dels casos de Cifuentes i Casado. El curs de la ministra era en Estudis Interdisciplinaris de Gènere i estava organitzat per l’Institut de Dret Públic d’aquesta universitat, el mateix del qual depenien els màsters de l’expresidenta de Madrid i l’actual líder del PP. L’organisme, clausurat arran dels escàndols acadèmics, està sent investigat pels tribunals.

Notícies relacionades

"El PP i el PSOE no són el mateix, però això fa que la identificació entre els dos partits cobri pes", assenyalen fonts socialistes, que afegeixen que si Sánchez força la marxa de Montón deixarà Casado, amb un escàndol semblant a les espatlles sobre el qual ha aportat molta menys informació que la ministra, en molt mal lloc. Al mantenir Montón, el president també insufla oxigen al líder del PP. "De moment defensem la ministra amb escàs entusiasme, però estem esperant", assenyalen en el PSOE.

En la seva entrevista d’aquest matí a la cadena SER, Montón no ha descartat la dimissió. Només ha dit que seria "injusta". Molts al PSOE estan disposats a subscriure-ho, però creuen que no té cap altra sortida.