POLÈMICA A LA UNIVERSITAT REI JOAN CARLES

Montón no dimiteix perquè no hi va haver «irregularitats» en el seu màster: «No tots som iguals»

La titular de Sanitat va superar amb nota la meitat de les assignatures sense assistir i es va matricular fora de termini, segons 'Eldiario.es'

La ministra al·lega que disposa de documentació que acredita que «sí que va cursar» el títol i obté el suport de Sánchez

monton / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

“Jo sí que vaig fer el màster i tinc materials que acrediten la meva honestedat [...] Res a veure amb altres casos”. Amb aquestes paraules la ministra de Sanitat, ha tractat aquest dilluns de “rebatre punt per punt” la informació publicada per‘eldiario.es’segons la qual Carmen Montón, a semblança de Cristina Cifuentes i Pablo Casado, va portar a terme a la Universitat Rei Joan Carles (URJC) un curs de postgrau, fa vuit anys, ple d’irregularitats. El mitjà de comunicació que va destapar el cas que va acabar amb la carrera de la presidenta de Madrid, va difondre que Montón va superar amb nota la meitat de les assignatures sense assistir a classes i que va pagar la matrícula tres mesos fora de termini, entre altres procediments sospitosos.

No obstant, la ministra va assegurar, en una roda de premsa destinada a concloure la polèmica, que no va cometre cap “irregularitat” i disposa de documentació que demostra que sí que “va cursar el màster”. “No tots som iguals”, va cridar, visiblement incòmoda.

Es tracta del segon escàndol que afecta un ministre del Govern de Pedro Sánchez. El primer es va saldar amb la dimissió de Màxim HuertaMàxim Huerta després de publicar-se que en els seus anys com a presentador va defraudar Hisenda. I aquest estiu va dimitir la directora general de treballdirectora general de treball per autoritzar un sindicat de prostitutes. Si bé, en aquest cas, Montón compta, en principi, amb el suport del president. És un pes pesant del Govern, no com Huerta, i ha capitanejat una de les mesures més simbòliques fins a la data, la devolució de la sanitat alsimmigrants irregulars.

“Pot passar factura”

No en va, els col·laboradors de Sánchez van elogiar l’exercici de “transparència” de la ministra, però fonts del PSOE van reconèixer que el cas pot “passar factura” a l’Executiu i tornar a identificar al PSOE amb el PP, informa Juan Ruiz Sierra. Els populars, amb el seu líder qüestionat per un escàndol similar, es van mostrar suaus, mentre que Podem i Cs van exigir més explicacions, en seu parlamentària. 

Que Montón va cursar un màster organitzat perl’Institut de Dret Públic de la URJC, recentment clausurat per les irregularitats, ja es va fer públic quan van sortir a la llum els casos de Cifuentes i Casado. La ministra, que era consellera a la Comunitat Valenciana, va haver d’enfrontar-se a l’oposició, per la qual cosa va començar a recollir informació, que aquest dilluns va brandir davant dels mitjans. A diferència de Casado, va difondre una còpia de la mateixa, tret de del treball final, que només va exhibir. Casado no va lliurar còpia i Cifuentes gaire menys. L’expresidenta està imputada, igual com diversos professors, i el líder popular a l’espera d’un pronunciament del Suprem.

El màster de Montón, que va realitzar quan començava a despuntar com a portaveu d’Igualtat al Congrés, a l’‘era Zapatero’, es titula Estudis Interdisciplinaris de Gènere i consta de 12 assignatures. S’hi va inscriure després d’acabar Medicina, per formar-se en la matèria i exercir millor la representació, segons la seva versió. Li va suposar un “esforç”, perquè a més del seu treball, estava embarassada. Això va fer, segons va confessar, que tot i que es matriculés al setembre, no comencés a assistir regularment a classe fins al gener. Si bé, disposa d’un correu de la directora, Laura Nuño, imputada pel cas, en què li informava que podia realitzar el curs a distància.

Les irregularitats

Notícies relacionades

Montón no es va presentar a cap de les assignatures del primer quadrimestre, però a la convocatòria de juny hi va obtenir tres excel·lents, un notable i dos aprovats. Montón no va donar explicació convincent de per què no es va presentar ni va mostrar els treballs entregats per aprovar. Un altre dels seus problemes és que la data del títol oficial és errònia, cosa que ha demanat reparar.

A més va reconèixer que va pagar la matrícula el desembre, per un problema amb el sistema de pagament. I una de les seves professores diu que va convalidar la seva assignatura, fet que Montón nega. Així mateix, com la resta de polítics qüestionats, al·lega que va seguir al peu de la lletra les “instruccions” de la universitat.