'cas lezo'

Exconsellers de Gallardón al·leguen davant del jutge que la compra d'Inassa era legal

Paz González i Luis Eduardo Cortés declaren que van avalar l'operació perquè estava recolzada pels informes

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Dos exconsellers del Govern d’Alberto Ruiz-Gallardón han explicat avui al jutge del ‘cas Lezo’ que van votar a favor de la compra de l’empresa Inassa per part del Canal d’Isabel II el 2001 perquè van confiar en la legalitat del projecte i en els informes tècnics que ho avalaven.

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha pres aquest dimarts declaració en qualitat d’investigats a Paz González García, exconsellera madrilenya de Justícia i Administracions Públiques, i a Luis Eduardo Cortés, exconsellerd’Obres Públiques, Urbanisme i Transports.

Tots dos estan sent investigats, al costat de Gallardón i el seu equip de Govern, per donar el vistiplau el 2001 a la compra de l’empresa colombiana pel canal per 73 milions de dòlars. El jutge sospita que hi va poder haver "una sobrevaloració clarament perjudicial" en l’operació, que es va realitzar a través d’una "complexa estructura societària" establerta a Panamà i que va contravenir "de ple" els acords del Consell d’Administració del Canal i de la Comunitat.

Confiança mútua

No obstant, els dos exconsellers han defensat que l’operativa es va fer d’acord a la llei i que estava recolzada per una sèried’informes tècnics i jurídics que mai van posar en qüestió, segons han informat fonts jurídiques. Els dos han coincidit a assenyalar que mai van entrar en els detalls de la compra i que ells es van limitar a votar a favor partint de la "confiança" mútua que hi havia entre els membres de l’Executiu madrileny.

Quant al mètode d’adquisició d’Inassa, Paz González ha negat que estigués al corrent que es va comprar a través d’una societat panamenya, mentre que Luis Eduardo Cortés ha justificat que això simplement era un instrument per completar l’operació.

La declaració dels dos segueix la línia marcada per altres consellers i pel mateix Gallardón, que va assegurar davant del jutge el 7 de juny que Gallardónmai va cobrar cap comissió per aquesta operació i que es va dur a terme "amb el millor i més absolut dels convenciments que era bona per a la institució i els madrilenys".

Incompareixença de Blázquez

Notícies relacionades

També estava previst que comparegués avui l’exconseller d’Economia i Innovació Luis Blázquez, si bé no ha acudit a l’Audiència Nacional, per la qual cosa el jutge el tornarà a citar les properes setmanes, segons les fonts.

García Castellón prosseguirà amb els interrogatoris dimecres, quan uns altres tres exconsellers declararan per aquesta operació: Alicia Moreno (Les Arts), Pilar Martínez López (Serveis Socials) i Luis Peral (Treball). Tot i que ja s’han practicat "la major part de les diligències probatòries", el magistrat considera procedent cridar a declarar els exconsellers per continuar aclarint els fets relacionats amb la compra de la mercantil colombiana "mitjançant la utilització d’una societat interposada residenciada en un paradís fiscal", la panamenya Aguas d’Amèrica SA.