REACCIONS A LA CONFERÈNCIA DEL PRESIDENT

Satisfacció de la sobirania moderada amb l'aposta de Torra per la negociació

ERC i el PDECat agraeixen la mà estesa del president al diàleg amb el Govern de Pedro Sánchez

La CUP retreu a Torra que "demani a la població allò que no fa des de les institucions"

cmontanyes44901487 quim torra180904214404

cmontanyes44901487 quim torra180904214404 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Júlia Regué

La conferència del president Quim Torra ha donat marge a diferents interpretacions, però en el si de l’independentisme, la conclusió és clara. Ha agradat més als més pactistes, als partidaris d’explorar el camí de la negociació amb el Govern del PSOE, i ha deixat freds o directament insatisfets els partidaris de la via del combat contra l’Estat, la ruptura i la desobediència. Esquerra, a més, ha tret pit perquè, segons el seu parer, Torra ha comprat la tesi republicana de la necessitat d’ampliar la base social sobiranista amb picades d’ullet a l’esquerra. Mentrestant, el president, en una compareixença al costat del seu antecessor a Brussel·les, provava d’apaivagar els ànims de les persones amb tesis més dures, deixant obertes les portes al desacatament i asseverant que està disposat a arribar tan lluny com Puigdemont.

En els sectors més pactistes de la postconvergència, aquest dimecres es respirava satisfacció. "Ens dona marge", afirma un dirigent, partidari de recórrer el camí del diàleg amb el Govern del PSOE sense, per això, renunciar al referèndum d’autodeterminació. Una altra persona integrant de la direcció postconvergent afirma que Torra en cap moment va ser dur, cosa que la satisfà. I per això, remarca, la resposta del Govern de Pedro Sánchez tampoc ha sigut contundent.

Esquerra se sent "molt representada"

¿I què diu el soci republicà del Govern de coalició, que va ser consultat prèviament sobre els eixos de la conferència? Que la seva satisfacció és plena, una vegada escoltada la intervenció del president al TNC.  "Ens sentim molt representats en el discurs i estem molt contents", ha emfatitzat aquest dimecres el portaveu Sergi Sabrià a RAC-1. Ha posat de relleu que el discurs respon "al que demanava la ciutadania", que, segons el seu parer, volia unitat d’acció. "Quan la societat catalana ha treballat amb grans percentatges de consens ha sigut capaç d’avançar", ha etzibat, i s’ha mostrat d’acord amb els eixos dibuixats per Torra: lluita antirepressiva, republicanisme i urnes.

El portaveu del partit al Congrés, Joan Tardà, ha assenyalat que el que Torra va proposar és el mateix que ERC porta temps demanant: negociar, perquè "agradi o no agradi, la situació catalana és la que és". Ha admès que hi ha "un alt percentatge de la població catalana que vol la independència i un alt percentatge que no la vol". A més, ha advertit que no li agradaria que els independentistes haguessin de "tornar a desobeir", com van fer amb el referèndum de l’1 d’octubre.

Els retrets de la CUP

En canvi, la CUP ha respost Torra de forma contundent. El diputat Carles Riera ha retret a Torra que "d’una banda demani al moviment social i popular que surti al carrer i que, de l’altra, el Govern i el Parlament no vulguin sortir de la legalitat constitucional". "No puc demanar a la població allò que no vull fer des de les institucions. Han de ser exemplars i anar al davant en aquest sentit", ha indicat en una entrevista a TV-3.

Torra manté l’ambigüitat

Notícies relacionades

¿I què ha dit Torra sobre les diferents interpretacions a la seva conferència? El president ha provat de mantenir totes les lectures obertes però amb un to d’autoafirmació sobiranista en una compareixença al costat del seu antecessor, Carles Puigdemont, a Brussel·les. Però no ha ofert concrecions. Per exemple, ha obviat respondre si la seva intenció de no acatar una eventual sentència condemnatòria als processats per l’1-O significarà la convocatòria d’eleccions o l’obertura de les presons. Des de la sala Alfred Hitchcock de l’hotel Marivaux, Torra ha dit que està "disposat a arribar tan lluny com el president, que es va posar a disposició del poble de Catalunya i a través dels seus representants legítims van decidir quin era la decisió que s’havia de prendre” per aconseguir la independència de Catalunya. És més, ha recordat que ell només respon davant del poble català. “Jo obeeixo el Parlament de Catalunya. Els seus representants estan legítimament representats al Parlament. Aquest és el meu límit. El que el Parlament de Catalunya decideixi. Allà obeeixo o desobeeixo”, ha indicat, informa Silvia Martínez.

Sense humiliacions

En una entrevista prèvia a Catalunya Ràdio, i preguntat sobre la invitació de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, perquè acudeixi a la Cambra a defensar els seus plantejaments, Torra ha afirmat: "Quan em conviden a sopar pregunto si vaig de convidat o soc el primer plat", i ha afegit: "Encantat d’anar a explicar el projecte republicà que defensem, la situació dels presos i dels exiliats, el dret d’autodeterminació...", però sense "condicions".