Sánchez aposta per un museu de la memòria fora del Valle de los Caídos

El president creu ara que el recinte no pot acollir un centre d'aquest tipus a causa de la seva "càrrega simbòlica"

Oposició i entitats memorialistes no entenen el canvi d'actitud

20180829 405003 sanchezmo 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La intensa experiència que ha implicat la pròxima exhumació de Francisco Franco, que tindrà lloc abans que acabi l’any, ha provocat algunes transformacions en Pedro Sánchez. El president del Govern considera ara, cinc dies després que el Govern aprovés la sortida de les restes del dictador fora delValle de los Caídos, que la seva "falta d’experiència" va fer que pensés que l’assumpte seria més fàcil del que és en realitat. Per això va anunciar a finals de juny que el cadàver embalsamat de Franco seria traslladat abans de l’agost. Però hi ha un altre canvi. Sánchez ja no creu que el Valle dels Caídos, on són enterrades prop de 34.000 víctimes de la guerra civil dels dos bàndols, pugui ser reconvertit en un museu de la memòria, com fins ara havien defensat els socialistes.

Sánchez continua apostant per un centre que abordi la guerra civil i la dictadura, però no al recinte que acull les restes de Franco. A bord de l’avió que el traslladava de Xile a Bolívia, en d’una gira llatinoamericana que també el portarà a Colòmbia i Costa Rica, el president del Govern es va aturar en la seva nova proposta.

"L’opinió del Govern és que no pots ressignificar el Valle de los Caídos a causa de la seva càrrega simbòlica. És impossible. Hi ha víctimes dels dos bàndols. Veig molt difícil que sigui una altra cosa que un cementiri civil", va dir el cap de l’Executiu en una conversa informal.

Poc després, durant una compareixença amb el president de Bolívia, Evo Morales, Sánchez va tornar a insistir-hi. "Cap democràcia pot retre homenatge a un dictador. Aquesta decisió dignifica la nostra democràcia. A partir d’allà, es produirà un debat parlamentari. L’opinió del Govern és que el Valle de los Caídos no pot ser un lloc de reconciliació. Ha de ser un lloc de repòs, un cementiri civil per a les víctimes de la guerra civil i del franquisme que estan allà enterrats", va explicar.

La posició anterior

Es tracta d’un important canvi de posició. El desembre passat, en la seva iniciativa de reforma de la llei de memòria històrica, el PSOE va defensar la necessitat de reconvertir el Valle de los Caídos "en un centre nacional de memòria, impulsor de la cultura de la reconciliació, la memòria col·lectiva democràtica i la dignificació i reconeixement de les víctimes de la guerra civil espanyola i la dictadura, a través de projectes i programes culturals, museístics i d’investigació".   

Sánchez creu que un centre d’aquest tipus és necessari a Espanya, però no allà. Durant la tramitació del decret que permetrà l’exhumació de Franco, els socialistes faran una proposta d’aquest tipus.

La memòria històrica va ser molt present en el viatge del president a Xile, sota la dictadura d’Augusto Pinochet  entre 1973 i 1990. Sánchez va visitar el Museu de la Memòria a Santiago de Xile. Es va emocionar, segons va explicar ell mateix. La tràgica destinació de l’expresident Salvador Allende, que va optar per suïcidar-se al palau presidencial (l’anomenada Casa de la Moneda) per no rendir-se en el cop de Pinochet, va tenir un paper important en la formació ideològica del líder socialista. A casa seva, quan era petit, hi havia nombrosos objectes (discos, sobretot) relacionats amb el país andí.

"Xile ens porta avantatge, perquè ja hi va haver una comissió de la veritat. A Espanya n’hi ha d’haver una", va dir el president del Govern. Aquesta serà una altra de les iniciatives que el PSOE impulsarà durant la tramitació del decret sobre l’exhumació de Franco, que reforma la llei de memòria històrica. Segons el seu parer, aquest organisme ha "tan plural com sigui possible i ha d’incorporar totes les perspectives històriques sobre la guerra i la dictadura perquè d’una vegada per totes es tanquin totes les ferides".  

Crítiques al canvi

Notícies relacionades

Aquest canvi de posició li ha suposat crítiques des de diversos fronts. Albert Rivera i Pablo Casado han tornat a coincidir, aquesta vegada utilitzant el terme "batzegada" per desdenyar el nou anunci de Sánchez. El líder de Ciutadans ha demanat a Sánchez que "faci cas" de l’informe que va elaborar el grup d’experts sobre el Valle de los Caídos en l’etapa de José Luis Rodríguez Zapatero. La responsable federal de Memòria Democràtica d’Esquerra Unida, Esther López Barceló, també ha evocat ZP, però des d’una altra òptica. Ha acusat Sánchez de "capritxós" i d’"improvisar com en la pitjor etapa" de l’expresident respecte a la gestió del Valle de los Caídos. 

Els retrets no només han arribat des de l’àmbit polític. Emilio Silva, president de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, tampoc entén el canvi d’actitud del cap del Govern, ja que considera que el cementiri civil és compatible amb el "relat" al mateix Valle de los Caídos dels milers de presos polítics que van participar en la seva construcció.