MOBILITZACIÓ

La disputa per la bandera

Ciutadans capitaneja davant del PP una marxa en repulsa a l'agressió a una dona que despenjava llaços grocs

Un manifestant agredeix una càmera de Telemadrid després de confondre-la amb un operador de TV-3

20180829 405102 agresiontelemadridmo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pugna per llaços no només es dona en un penja i despenja entre independentistes i constitucionalistes. La disputa també es juga en l’espai electoral que ocupen Ciutadans i el PP, que competeixen diàriament per encapçalar la lluita contra les insígnies grogues. I així ho van escenificar aquest dimecres davant dels seus.

Els taronges es van apressar a convocar una marxa en repulsa a l’agressió a una dona que tallava el plàstic en favor de la llibertat dels presos de la fèrria tanca que embolicada el parc de la Ciutadella a Barcelona. Els blaus no van voler perdre el protagonisme i s’hi van sumar sense recollir la mateixa atenció. Atès el desavantatge, el PP de Barcelona va proposar obrir una oficina de denúncies per a casos similars, una iniciativa que aviat va abraçar el seu nou líder, Pablo Casado.    

Va liderar la seva representació l’exministra de Sanidad i ara portaveu del partit en el Congrés, Dolors Montserrat, que va arribar mitja hora abans i va ser esbroncada per alguns. No va aconseguir recollir tantes simpaties com Albert Rivera i Inés Arrimadas, acompanyats per la majoria de diputats taronges en el Parlament i per entregats crits que els coronaven presidents. També es va deixar veure el president de Societat Civil Catalana (SCC), José Rosiñol.

L’arribada dels representants polítics propiciar que unes 600 persones, segons la Guàrdia Urbana, els aplaudissin al seu pas. Van onejar banderes espanyoles, el cor a tres bandes que va difondre Cs en campanya amb la insígnia catalana, espanyola i europea i van alçar cartells amb missatges com “No ens callaran”, “Puigdemont, a presó” o “El diàleg, l’última frontera dels covards”. 

Baralla

La tensió va augmentar a la porta principal. L’activista sense sostre Lagarder es va acostar a la concentració al crit de “feixistes” i hi va haver la primera topada. Dues persones van intervenir per evitar una baralla que podia arribar a les mans, el van tombar a terra i la Guàrdia Urbana de Barcelona va fer la resta per allunyar-lo de la protesta.

Minuts després, i al crit de ‘Fora TV-3’, un dels concentrats va clavar diversos cops a una càmera de Telemadrid que informava sobre la concentració. Segons diferents fonts, l’agressor va confondre un pedaç groc de l’estoig que cobria l’aparell amb un llaç groc i va interpretar que era un operari de la televisió pública catalana. La càmera va aconseguir identificar-lo a partir de diferents captures audiovisuals. Ciutadans va condemnar l’agressió i va al·legar que es tractava d’un “infiltrat aliè”. El president de la Generalitat, Quim Torra, i altres polítics també la van rebutjar.

Sota el lema ‘Per la convivència i contra la violència’, els manifestants també van increpar els Mossos d’Esquadra amb consignes com “¿On éreu l’1 d’octubre?”, “Aquesta policia està polititzada” i “Aquí, aquí, la Guàrdia Civil”. 

Contra Sánchez

Notícies relacionades

Rivera i Arrimadas saludaven els manifestants, allunyats del focus de tensió. Van iniciar el dia presidint una retirada de llaços a Alella (Barcelona), informa Carla Riverola. Van argumentar que la seva activitat responia a la “inacció de l’Estat” i a la voluntat de reposar la “neutralitat” en l’espai públic. El mateix missatge van repetir a la tarda. I van coincidir amb els blaus a culpar el president del Govern, Pedro Sánchez, de la contesa pels llaços. El president de Ciutadans el va acusar d’“abandonar milions de catalans” en vista de la “fractura social i la ruptura de la convivència” a Catalunya, i es va adreçar també al president de la Generalitat, Quim Torra, per exigir-li que “rectifiqui” i que retiri els símbols “ideològics i independentistes”dels espais públics i de les institucions.

La líder del partit a Catalunya li va recriminar que “deixi d’atacar a Ciutadans per demanar comptes al Govern de Torra”, i va lamentar que el president socialista arribés a La Moncloa amb el recolzament de grups independentistes. D’altra banda, Montserrat el va acusar de ser “amic i còmplice dels independentistes” i el va instar a aparcar la seva “passivitat” per donar pas a la defensa dels catalans “que estan per la unitat, la llei i la convivència”.