Ciutadans explota al carrer la tensió pels llaços grocs

La Policia Nacional deté l'agressor del parc de la Ciutadella i el jutge el deixa en llibertat amb càrrecs

Arrimadas i Rivera encapçalen la retirada de simbologia independentista

zentauroepp44820155 ciutadans180829202018

zentauroepp44820155 ciutadans180829202018

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Era difícil pronosticar fa uns mesos que els llaços grocs es convertirien en el principal focus de tensió entre partidaris de la independència i els seus contraris. Però l’assumpte fa temps que ha deixat de ser anecdòtic, perquè els bàndols enfrontats han vist en aquests símbols un camp de batalla per dirimir a qui pertany l’espai públic a Catalunya. O qui hi té una presència més gran, per si algú volgués mesurar l’hegemonia política amb aquest barem.

Els llaços ja han provocat enfrontaments verbals, identificacions dels Mossos dels qui els retiren, baralles i detinguts. Aquest dimecres es van succeir de nou les notícies entorn d’aquests símbols que reclamen la llibertat dels presos que van impulsar el referèndum de l’1-O i que s’han convertit en un distintiu institucional de l’independentisme.

Després de l’agressió a una dona al parc de la Ciutadella, dissabte passat, la lluita entre partidaris i detractors de llaços grocs van oferir aquest dimecres diverses escenes sorprenents. Començant per la incursió nocturna d’unes 80 persones en municipis de Barcelona i Girona per “netejar poblacions amb un alt índex de plàstic groc”,en les seves pròpies paraules.

Anaven vestits amb granotes blanques i encaputxats. A la Bisbal d’Empordà, els Mossos d’Esquadra han aixecat acta per infracció de la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a ‘llei mordassa’, per haver fet una concentració no comunicada. Els agents han identificat una persona com a responsable de l’acte en què s’han retirat llaços grocs.

La policia catalana s’ha situat de nou, contra la voluntat de molts dels seus membres, al centre de la polèmica política. La Fiscalia Superior de Catalunya ja ha obert una investigació per aquestes identificacions dels qui retiren llaços, i aquest dimecres un sindicat dels Mossos, la Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya (USPAC), ha enviat una carta al conseller d’Interior, Miquel Buch, en la qual li demana que "deixi, una vegada per sempre, de fer política amb els funcionaris” d’aquest cos.

"Preocupi’s de les nostres condicions de treball, ja que no ha mogut ni un dit des que està en el càrrec", li diuen a Buch en la dura missiva. I afegeixen els agents: “A vostè i al Govern presidit pel senyor Joaquim Torra no els importem el més mínim, excepte quan es tracta d’utilitzar-nos de forma partidista, com van fer l’1-O o estan fent ara, posant-nos enmig d’un debat polític del qual tornem a sortir esquitxats i, com a investigats els de sempre, els agents corrents, que únicament seguim instruccions dels nostres comandaments".

Policia Nacional

És significatiu que l’agredida dissabte no anés als Mossos a denunciar els fets, sinó a la Policia Nacional. I va ser aquest cos qui va detenir en unes hores l’acusat. El jutge de guàrdia de Barcelona va deixar en llibertat amb càrrecs l’home, que es va negar a declarar, i li va imposar una ordre d’allunyament de 500 metres de la víctima.

Ciutadans ha sigut el partit que més ha criticat la pressió de la Generalitat sobre els Mossos, i ahir els seus dirigents van estar tot el dia reivindicant la conveniència de treure els llaços grocs col·locats en l’espai públic. La dona agredida dissabte mentre retirava simbologia independentista al parc de la Ciutadella és esposa d’un militant de la formació, i Inés Arrimadas havia convocat una protesta a la tarda al lloc dels fets.

Però abans, al matí, la líder de Ciutadans a Catalunya i el president del partit, Albert Rivera, van estar retirant llaços amb les seves pròpies mans a Alella. Tots dos van deixar clar que la intenció política de l’acte anava en dues direccions: buscaven atacar l’independentisme per “ocupar l’espai públic”, però també el president del Govern, Pedro Sánchez, per la seva “passivitat” davant el sobiranisme.

Agressió a un càmera de Telemadrid

La tensió es va disparar en l’acte de la tarda. La manifestació de repulsa contra l’agressió de dissabte al parc de la Ciutadella, convocada pel partit, va reunir diversos centenars de persones i va acabar, paradoxalment, amb una altra agressió. Un assistent va clavar diversos cops de puny a un càmera de Telemadrid, a qui van confondre amb un treballador de TV-3. Ciutadans va condemnar l’acció i la va atribuir a un infiltrat.

Si Cs –i el PP, que també va participar en la concentració del parc de la Ciutadella– va voler remarcar el conflicte, altres actors polítics van mostrar la seva preocupació per la tensió creixent. És el que han fet uns dies el Govern i el PSC, que ahir van parlar de la necessitat de “temperar els ànims”.

Notícies relacionades

I també va ser el que va verbalitzar Carles Puigdemont. Recollint el sentir d’un espectre cada vegada més ampli de l’independentisme, que creu que la iniciativa d’omplir l’espai públic amb simbologia pròpia se li està girant en contra davant de l’oposició activa que estan mostrant els contraris a la separació de Catalunya, l’expresident va divulgar un vídeo des de Bèlgica en què cridava a “no escalar un conflicte sobre els llaços grocs”. Això sí: va atribuir els enfrontaments als que “han dissenyat i encoratjat una escalada de confrontació”,en clara referència a Ciutadans i el PP.

El Govern i la Generalitat tindran ocasió de comprovar si el desglaç que propugnava Pedro Sánchez s’ha malmès definitivament el proper 6 de setembre, quan es reunirà la Junta de Seguretat. Els llaços grocs seran protagonistes d’aquesta trobada.