TENSIÓ PELS SÍMBOLS

La fiscalia investiga els Mossos per identificar persones que retiraven llaços grocs

El ministeri públic vol conèixer els motius d'actuació dels agents a Vandellòs, Tivissa, Móra la Nova i l'Ametlla de Mar

Cs atribueix de nou a l'independentisme l'agressió de la Ciutadella

lazos

lazos / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fiscalia Superior de Catalunya ha obert diligències d’investigació per la identificació per part delsMossos de diverses persones a Vandellòs (Baix Camp), Tivissa Móra la Nova (Ribera d’Ebre), i també a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) per part de la seva Policia Local, de diverses persones que retiraven llaços grocs de la via pública. El ministeri públic vol saber els “motius concrets” de les identificacions d’aquestes persones, encaputxades i amb objectes punxants a la mà, i els “criteris” d’actuació en casos similars.

En un decret de tres pàgines firmat pel tinent fiscal, Pedro Ariche, en funcions de fiscal superior, el ministeri públic ordena al comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, que li remeti en 15 dies a tot estirar un informe amb totes les actuacions i diligències en relació amb les actuacions policials del 17 d’agost a Vandellòs i la Ribera d’Ebre. També vol que identifiqui els agents actuants pel seu número de carnet professional i si les diligències practicades van comportar una denúncia al jutjat o un expedient administratiu per infracció de la llei de seguretat ciutadana. La mateixa ordre dona a l’alcalde de l’Ametlla de Mar pels fets del 24 d’agost al seu poble, on va actuar la Policia Local.

La fiscalia, a més, demana a Esquius que a partir d’ara informi el ministeri fiscal puntualment de totes les actuacions similars que faci el cos, o de les que en tingui constància a través de les policies municipals.

L’agressió de la Ciutadella

Quant al serial de la baralla al parc de la Ciutadella, a falta encara d’aclarir els fets, l’única denúncia que consta de moment és la de l’home que presumptament va iniciar la discussió. Segons fonts de la policia catalana, aquest individu va negar que l’objecte de la baralla fos de caire polític.

Amb això en ment, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, no ha volgut pronunciar-se més enllà del demostrat fins ara i ha considerat “inadmissible”, tant socialment com penalment, “qualsevol agressió”, que ha recordat “pot ser un delicte d’odi, de lesions o d’amenaces”. 

Una actitud ben diferent a la del president del Ciutadans (Cs), Albert Rivera, que ha acusat el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, de “legitimar” la posada de llaços grocs i creus grogues als carrers i platges de Catalunya al no fer “res” per retirar aquests símbols de l’espai públic.

Notícies relacionades

Sobre els fets de la Ciutadella, Rivera ha afirmat que la víctima, amb referència a la dona que retirava els llaços, va haver de ser operada i hospitalitzada per una fractura al septe nasal. “Està en una situació de xoc”, ha garantit, i ha postil·lat que l’estranya que “alguns” no hagin condemnat l’agressió o hagin fet “equidistància”.

“Si no hi hagués llaços grocs, això no passaria”, ha dit, i ha cridat a assistir a la concentració en repulsa, convocada per la plataforma Espanya Ciutadana, aquest dimecres al parc de la Ciutadella de Barcelona –lloc de l’agressió– a les 19 hores.