DECISIÓ CONTROVERTIDA

El Govern defensarà Llarena "fins a les últimes conseqüències"

La ministra de Justícia assegura que per defensar la integritat jurisdiccional d'Espanya s'ha de defensar el jutge del Suprem

3c23b64a-2f4c-48c5-a149-cd3418f6e3f4-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha deixat aquest dilluns clar que el Govern defensarà a Bèlgica la integritat jurisdiccional d’Espanya i els interessos del nostre país, que passa també per "defensar l’actuació jurisdiccional" del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que instrueix la causa del procés. La ministra ha assegurat que l’Estat defensarà Llarena "fins a les últimes conseqüències".

En una entrevista a Radio Nacional, Delgado ha volgut posar de manifest la "transparència" que ha presidit tota l’actuació del Ministeri des que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) li va informar de la demanda civil que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i quatre del seu exconsellers havien interposat a Bèlgica contra Llarena.

 Delgado ha incidit en el fet que "no hi ha hagut un canvi de posició de l’Executiu o del Ministeri de Justícia", sinó "un estudi de cadascuna de les accions per portar-les a terme bé" i, per tant, "no hi ha cap fissura entre l’Advocacia General de l’Estat, el Govern i la ministra de Justícia". "Ho puc garantir", ha conclòs.

Segons ha explicat, s’han publicat "determinades informacions", no sap "si interessades o intoxicades", en les quals es "manejava una documentació que no eren informes definitius", ja que des de l’informe inicial que va fer l’Advocacia de l’Estat sobre el cas i en el que "no entra en el fons" de la demanda contra Llarena –ja que el Govern encara no la tenia– "no existeix ni un sol informe oficial" que tanqui la posició de l’Executiu.

"No hi ha ni un sol informe oficial, sí que hi ha documents de treball en els quals hem plantejat moltes alternatives, perquè som responsables i hem de pensar totes les conseqüències tecnicojurídiques del que fem", ha detallat.

"Cada pas que ha fet el Ministeri de Justícia, l’Advocacia General de l’Estat, les persones i l’equip que estem involucrats en l’estudi d’aquest assumpte ha sigut comunicat i per això hem anat en aquesta evolució".

Després d’enumerar tots els passos que s’han anat fent fins ara, Delgado ha sigut taxatiu: "Ara treballem en l’estratègia per defensar els interessos d’Espanya, que passa per defensar l’actuació jurisdiccional del jutge Llarena". 

Crítica de Podem al Govern

El secretari d’Organització de Podem, Pablo Echenique, va criticar aquest dilluns que el Govern de Pedro Sánchez hagi rectificat sobre la demanda presentada per Carles Puigdemont a Bèlgica contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i hagi decidit contractar un bufet en aquest país per defensar-lo.

Notícies relacionades

Al seu parer, "la primera posició que va manifestar el Govern era la més assenyada", perquè considerava que l’Estat no havia de defensar el magistrat per una demanda sobre declaracions que considerava fetes a títol personal.