MEMÒRIA HISTÒRICA

¿Per què no s'exhuma també José Antonio Primo de Rivera?

Les restes del fundador de la Falange es troben al costat dels de Franco al Valle de los Caídos

José Antonio Primer de Rivera, portant la clàssica camisa blava de Falange Española, amb el jou i les fletxes brodats al pit, a un mitin del partit.

José Antonio Primer de Rivera, portant la clàssica camisa blava de Falange Española, amb el jou i les fletxes brodats al pit, a un mitin del partit.

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tomba de Francisco Franco es troba davant l’altar major de la basílica del Valle de los Caídos al costat de José Antonio Primo de Rivera, fundador de la Falange. Molta gent es pregunta per què, si es vol que el Valle deixi de ser un lloc de peregrinació franquista, no es decreta també desenterrar el cadàver de Primo de Rivera.

Notícies relacionades

El motiu que esgrimeix el Govern socialista és que, a diferència de Franco, Primo de Rivera sí que va ser una víctima de la Guerra Civil, ja que va ser executat durant els primers mesos de la contesa. Carmen Calvo, vicepresidenta del Govern, ha explicat després de la reunió del Consell de Ministres d’aquest divendres que Primo de Rivera és una "víctima de la contesa", motiu pel qual considera que la seva permanència al Valle de los Caídos està justificada. La vicepresidenta del Govern ha admès que no hauria de tenir un lloc preeminent, però considera que l’urgent ara és treure les restes de Franco del lloc.

El Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va crear una comissió d’experts per estudiar quines actuacions emprendre en el Valle de los Caídos. En les seves conclusions, la comissió recomanava reconvertir el lloc en un centre de record a les víctimes de la Guerra Civil "d’un i l’altre bàndol". A més de proposar el trasllat de Franco ja que no va ser víctima de la contesa militar, recomanava el de Primo de Rivera a un lloc "no preeminent" de la basílica "atesa la igual dignitat de les restes de tots els allà enterrats".