ELECCIONS 2019

L'ANC segella la seva aliança amb Graupera per a les municipals

L'entitat sobiranista es conjura amb el filòsof disposats a aconseguir el nombre més gran d'alcaldies independentistes

jregue44747093 la presidenta d anc  elisenda paluzie  el promotor de prim r180823181536

jregue44747093 la presidenta d anc elisenda paluzie el promotor de prim r180823181536 / Sara Casas

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Avui comencem a desprecintar el sistema de partits i el búnquer en què s’ha convertit la política catalana”, ha inaugurat el filòsof i destacat tertulià Jordi Graupera.L’ANC  ha abraçat la seva fórmula 'Primàries Barcelona’ per presentar-se a les eleccions municipals del 2019 i a decidit fer-la extensiva a la resta de Catalunya. La presidenta de l’entitat sobiranista, Elisenda Paluzie, i el periodista, han escenificat aquest dijous el seu acord i han firmat un compromís decidit a treballar “fidelment” pel dret a l’autodeterminació i la independència.

El secretariat nacional de l’ANC va discutir, en una reunió extraordinària, forjar llistes unitàries independentistes, amb membres de la societat civil, a les poblacions que superin els 25.000 habitants (52 en total). Les bases van avalar amb un 87,8% la idea, i llavors van activar una comissió específica que desenvolupés la proposta per aconseguir una “majoria d’alcaldies independentistes”, entenent-les com un motor per “activar la república”.

Paluzie ha afirmat que aquest pacte forma part d’una anàlisi interna de les “debilitats que van tenir l’octubre per fer efectiu el resultat de l’1-O”. En cas que resultés reeixida i accedissin a la vara de comandament dels principals municipis catalans, ha defensat Paluzie, permetria que les alcaldies siguin una punta de llança per implementar la república si des del Govern i el Parlament no es mou fitxa. “L’alcaldessa de Barcelona es va passar el mes d’octubre demanant i fent pressió perquè no hi hagués independència”, ha retret a Ada Colau. I és que la competició es juga, com no, a la ciutat de Barcelona. Per això la seva aliança amb Graupera, ideòleg de la tàctica per desbancar Colau. 

“L’ANC no es presenta a les eleccions”

Paluzie s’ha esforçat a insistir que “l’ANC no es presenta a les eleccions”. “El que fa [l’entitat sobiranista] és ajudar en aquest procés de primàries a garantir transparència, neutralitat i bona organització, i per això aporta recursos materials i humans”, ha postil·lat.

I ha tornat a estendre la mà als partits polítics independentistes, tot i que ha puntualitzat que la seva participació es limitaria a formar part de la comissió de garanties que vetlla per la fidelitat del procés.

Tot i que tots dos han reconegut que hi han hagut “converses informals” amb dirigents polítics i, conscients del cop de porta dels principals partits independentistes públicament a la seva proposta, han afirmat que “seguiran amb les converses per apel·lar-los a participar en una obertura necessària”. “Sempre hem cridat a tot el món”, ha afegit Graupera, que ha destacat que les eventuals aliances sorgiran com una partida de dòmino en la qual la caiguda d’una peça desbanca la següent. Però el cert és que, de moment, tan sols Demòcrates i Solidaritat els recolza.

“La nostra cultura política està en crisi. El nostre sistema de partits i institució aquesta escapçada, sense idees ni projecte i atrapat en gestos folklòrics”,  ha alertat el periodista.

Compromís amb la república

Notícies relacionades

L’ANC crearà una Junta Municipal de Primàries, sotmesa a la Junta Nacional, que s’encarregarà de controlar tot el procés. Els votants s’hi hauran d’inscriure necessàriament en un registre, igual com els candidats. Aquests últims hauran, a més, de segellar el seu compromís amb “la implementació de la república” i firmar un document d’adhesió. Les inscripcions estan obertes fins al 31 d’octubre. 

Cada postulant haurà de presentar un nombre mínim d’avals, depenent de la dimensió del municipi. El programa electoral es confeccionarà de forma “assembleària” i serà validat pels que s’hagin registrat com a votants. L’entitat sobiranista preveu que aquest procés de celebri entre mitjans de novembre i desembre.