El PP revisarà la legalitat del decret llei per exhumar Franco perquè vulnerar la llei «no és assumible»

El president del PP, Pablo Casado, ha manifestat que «reobrir velles ferides no condueix a res»

cosido 2 / periodico

2
Es llegeix en minuts

El portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, ha advertit que el PP revisarà la legalitat del decret llei per exhumar el dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, perquè “vulnerar” la llei “no és assumible per cap societat democràtica o un Estat de dret”.

En una entrevista amb Europa Press, després que el Govern anunciés que aquest divendres aprovarà al Consell de Ministres un decret llei per modificar la Llei de memòria Històrica i treure les restes de Franco del Valle, Cosidó ha garantit que els ‘populars’ estudiaran el decret llei per comprovar “si es compleixen tots els requisits de legalitat o no”.

“Manifesta il·legalitat”

“Espero que almenys el Govern compleixi la legalitat i que per tant a les accions que pugui emprendre no hàgim de fer cap tipus d’actuació perquè es vulneri la llei”, ha desitjat Cosidó, qui ha agregat que quan s’ha produït “una manifesta il·legalitat” –com segons ell pot ser “modificar lleis a través de reials decrets” –, el PP “ha recorregut”.

Cosidó ha esmentat l’existència de “diversos exemples” de decrets firmats per l’Executiu de Pedro Sánchez pels quals ha intentat “modificar una llei per la porta d’enrere”, de la mateixa manera que va arribar a la Moncloa a través d’una moció de censura “per la porta del darrere, sense haver guanyat unes eleccions”.

En aquest sentit, ha acusat al Govern de “continuar practicant l’intentar modificar lleis a través de reials decrets”, i ha citat a la decisió del Consell de Ministres i a l’estudi del decret llei d’aquest divendres per veure les pròximes actuacions dels ‘populars’.

El parlamentari del PP sí que ha criticat el debat al voltant del franquisme i al Valle de los Caídos, i ha acusat de “reobrir-lo” els qui volen “tenir un rèdit electoral de dividir i de reobrir ferida”.

Reobrir ferides

“Sens dubte, el PP en cap cas està per obrir debats d’aquestes característiques”, ha afirmat, i ha afegit que el seu partit no participarà en cap discussió que pugui “reobrir ferides, dividir a la societat o vulnerar els seus principis de conciliació”.

Notícies relacionades

En la mateixa línia, el president del PP, Pablo Casado, ha manifestat que “reobrir velles ferides no condueix a res”. El popular ha assegurat que prefereix “mirar al futur i en el que ha de passar a Espanya en els propers 40 anys i no en el que va passar fa 40 anys”.

Casado ha destacat que “la transició espanyola va ser exemplar, va ser un pas històric que tots vam fer perquè tots cabéssim en un sistema constitucional i democràtic” i, per tant, ha considerat que “reobrir velles ferides no condueix a res”.