l'opinió dels afectats

Les víctimes del 17-A se senten «abandonades» i demanen una «treva» dels polítics

Reclamen que els actes d'aquest divendres no "manipulin" ni "polititzin" el seu dolor

ramblas-atlas / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diverses víctimes dels atemptats del 17-A han exigit aquest dijous als polítics que en els actes d’homenatge d’aquest divendres facin una “treva” i no “manipulin” ni “polititzin” el seu dolor, després d’haver-les “abandonat” després dels atemptats de l’any passat a Barcelona i Cambrils (Tarragona).

En una roda de premsa a Barcelona, la vigília del primer aniversari dels atemptats, les víctimes agrupades a l’entorn de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), que ha atès 182 afectats del 17-A, han denunciat que durant tot aquest temps s’han sentit “enganyats, abandonats, incompresos i tristos”, com ha descrit Ana Cortés, una de les supervivents de la Rambla.

En nom de les víctimes, el coordinador de l’UAVAT, Roberto Manrique, ha exigit que els actes institucionals siguin un homenatge a les víctimes i que la classe política “faci una treva”. “Demanem a la classe política, en nom de les víctimes, que demà facin una treva, que no utilitzin el dolor aliè per fer política”, ha assenyalat. 

Carta de Francisco Javier

Manrique ha llegit en la roda de premsa una carta enviada per Francisco Javier, el pare d’un menor de Rubí (Barcelona) assassinat el 17-A, en la que demana que els actes de demà siguin de “respecte i consideració” per a les víctimes i les seves famílies.

“Ha de ser un dia per a les víctimes i les seves famílies. Ha de ser un acte de respecte i consideració”

Francisco Javier

Pare d’un nen mort en l’atemptat

“L’aniversari del 17-A ha de ser un dia per a les víctimes i les seves famílies. De respecte envers elles i el seu dolor. Que puguin anar a la Rambla a recordar les seves pèrdues i dipositar flors i el que necessitin en el seu honor, sense polítics, sense periodistes, sense xafarders. A tot estirar, amb les cossos de seguretat i equips d’emergències. Ha de ser un acte de respecte i consideració”, assenyala l’escrit.

En la mateixa línia, Ana Cortés, que va poder esquivar a la furgoneta del terrorista Younes Abouyaaqoub després de sortir del metro ala Rambla, davant la font de Canaletes, també ha llegit una carta que ha escrit intentant expressar el sentiment de les víctimes, per mostrar la seva denúncia pel fet que s’han sentit abandonades.

Un moment de la roda de premsa de les víctimes del 17-A / EFE / QUIQUE GARCÍA

“Ara que serem visibles, ara que tots ens recorden i som en boca de tothom, és el moment de parlar, perquè a partir del 18 d’agost tornarem a ser oblidats i només existirem per a les nostres famílies i els que han estat 365 dies patint al nostre costat durant un any que ha sigut duríssim, d’incomprensió”, ha expressat.

La dona, que va sobreviure a l’esquivar a la furgoneta, ha denunciat que cap partit polític s’ha interessat durant aquest any per saber com estaven i si necessitaven alguna cosa i ha lamentat que, al contrari, els polítics s’afanyen ara a fer-se fotos al seu costat.

“L’única ajuda que vam rebre va ser de les forces de seguretat, els equips d’emergències, la Creu Roja, els Bombers, el 061, l’UAVAT i altres víctimes, que es deixen la pell per nosaltres", ha indicat.

“Senyors polítics: és el moment d’evitar que això es repeteixi, que no es polititzi el dolor”

Ana Cortés

Va sobreviure a l’atemptat de la Rambla

“Ens sentim enganyats, abandonats, incompresos, tristos, però molt units i amb moltes ganes de recuperar les nostres vides”, ha apuntat.

Segons Cortés, l’única administració que els ha ajudat ha sigut l’Ajuntament de Barcelona, liderat per Ada Colau, que “va despertar de la seva letargia tard, però va despertar” i hi ha col·laborat, facilitant que es posessin en contacte amb l’UAVAT.

“Ara que som en boca de tothom, només espero que siguem els últims, i que les autoritats no s’oblidin de nosaltres, perquè després de la foto continuarem tenint necessitats. Senyors polítics: és el moment d’evitar que això es repeteixi, que no es manipuli el dolor de les víctimes i que no es polititzi el dolor”, ha exclamat.

Víctimes d’altres atemptats

En la roda de premsa, a la qual han acudit víctimes d’altres atemptats, com una de les filles de l’exministre socialista Ernest Lluch, Manrique ha exigit al Govern que modifiqui el termini d’admetre sol·licituds per ser reconeguts com a víctimes del terrorisme, que finalitza demà, ja que els seus drets no haurien de prescriure al cap d’un any de l’atemptat.

“¿Com li expliques a algú que els seus drets caduquen a l’any? Si la majoria de víctimes exigim que no prescriguin els atemptats terroristes, passin els anys que passin, ¿com és possible que hàgim de permetre que prescriguin els drets de les víctimes?”, s’ha preguntat.

Manrique ha sigut molt crític amb la desatenció per part del Govern durant l’últim any i ha posat com a exemple que l’oficina d’atenció a les víctimes només va estar oberta a la Delegació del Govern a Catalunya del 22 al 29 d’agost, i no durant tot aquest any, com creu que seria el lògic.

També ha indicat que la Generalitat no va fer res, però ha al·legat que durant la major part d’aquest període va estar intervinguda i la seva màxima responsable era l’exvicepresidenta del Govern Soraya Sáenz de Santamaría, que, segons ha dit, no es va posar en contacte amb cap de les víctimes.

Notícies relacionades

L’UAVAT, que es va fundar el febrer passat, ha atès des d’aleshores 152 persones, de les quals la majoria (85) són testimonis directes, 13 ferits físics i 37 familiars de víctimes, i que presenten lesions psicològiques (89 casos), físiques (8), psicològiques i físiques (6), entre altres.

Fins al moment, aquesta organització ha ajudat a tramitar davant del ministeri d’Interior un total de 82 expedients per al reconeixement de víctima del terrorisme, 79 per rebre ajuda psicològica i 3 d’indemnitzacions per danys materials), dels quals nou han sigut concedits, tres rebutjats i els altres estan pendents de resolució.