ONADA D'IMMIGRACIÓ

El Govern al·lega que Espanya no és el port més segur per a l''Aquarius'

La Moncloa és reticent a permetre que atraqui el vaixell, malgrat l'oferiment de Barcelona per acollir els immigrants

El vaixell, amb 141 persones a bord, espera que algun país europeu respongui a la seva trucada de socors

zentauroepp44638951 graf5066  mediterranean sea      12 08 2018   a handout phot180812173328

zentauroepp44638951 graf5066 mediterranean sea 12 08 2018 a handout phot180812173328 / Doctors Without Borders HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Nova dificultat per al Govern de Pedro Sánchez. El barco ‘Aquarius’  que navega a prop de les costes de Malta amb 141 persones a bord (73 menors), torna a fer una trucada de socors per poder atracar en un port espanyol. L’Ajuntament de Barcelona s’ofereix per rebre el barcoL’Ajuntament de Barcelona, però l’Executiu de Madrid no sembla disposat a permetre que atraqui. A falta d’una decisió definitiva, fonts governamentals al·leguen que "Espanya no és el port més segur perquè no és el més pròxim" i argüeixen que així queda establert en el dret internacional, tot i que tampoc era l’opció més pròxima quan se li va donar acollida per primera vegada.

El Govern tampoc ha confirmat si s’ha posat o no en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona pel seu oferiment o si està mantenint converses amb Brussel·les o la resta de països de la UE.  "Res a dir" és tota la resposta que fonts de la Moncloa han donat fins ara, després d’insistir que les decisions en assumptes migratoris han de ser comunes en l’àmbit de la UE. Les mesures que el Govern espanyol vol impulsar a mitjà termini tornen a impactar amb les urgències de la immediatesa. 

Mentrestant, el vaixell espera poder atracar en algun port europeu. Itàlia, amb el seu polèmic ministre de l’Interior al capdavant, Matteo Salvini, es nega una vegada més a obrir les seves fronteres als immigrants. El president de Metges Sense Fronteres (MSF), David Noguera, ha confirmat que ara per ara cap govern s’ha posat en contacte amb ells i esperen, per tant, una resposta. 

Segons els seus càlculs, compten amb queviures  per a entre cinc i set dies i demanen als mandataris de la UE  que facin "una reflexió profunda" i autoritzin la seva arribada a terra. 

Notícies relacionades

Noguera ha defensat el dret dels immigrants a sol·licitar asil a Europa i ha recordat que l’‘Aquarius’ s’ha convertit ja en l’únic barco que és operatiu en el Mediterrani per rescatar-los. Els desplaçats per l’‘Aquarius’ procedeixen majoritàriament de Somàlia Eritrea.

La novatrucada de socorsde l’‘Aquarius’ arriba després de l’enteniment entre Sánchez i la cancellera Angela Merkel per abordar els assumptes migratoris, després de la seva trobada informal a Doñana el cap de setmana passat.Doñana Els dos mandataris estan determinats a exigir respostes coordinades de tota la UE, a establir quotes perquè els països assumeixin part dels desplaçats de forma obligatòria i a prioritzar els ajuts al Marroc.