Guerra al Pròxim Orient

Espanya va vendre el 2017 més de 361 milions en armes a la coalició que bombardeja el Iemen

La víctimes de la guerra en aquest país ascendeixen a 6.500 el mes d'agost

L'Aràbia Saudita va ser el principal comprador de la indústria espanyola de defensa fora dels països de l'OTAN i la UE

zentauroepp43112539 arh 07  sana a  yemen   28 04 2018   yemenis inspect the sit180428205015

zentauroepp43112539 arh 07 sana a yemen 28 04 2018 yemenis inspect the sit180428205015 / YAHYA ARHAB

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Espanya va vendre l’any passat material de defensa per més de 361 milions d’euros als països que formen part de la coalició internacional liderada per l’Aràbia Saudita i que participa en la guerra del Iemen.

Així consta a l’informe 'Estadístiques espanyolesd’exportació de material de defensa, d’altres materials i de productes i tecnologies de doble ús’ de l’any 2017, que anualment remet la Secretaria d’Estat de Comerç a les Corts Generals.

En total, Espanya va exportar 4.346,7 milions d’euros l’any passat en material de defensa i doble ús, un 7,3% més que el 2016 i la xifra més elevada dels últims anys.

Entre aquests, l’Aràbia Saudita és el principal client de la indústria de defensa espanyola fora de l’OTAN i la Unió Europea. En concret, Espanya va exportar al país 270,2 milions d’euros, entre els quals hi ha un avió de transport, recanvis per a aeronaus, drons, plataformes porta-morters, granades de morter, munició d’artilleria, equips de detecció i càmeres d’infrarojos.

Les vendes de material de defensa a l’Aràbia Saudita sempre van acompanyades de polèmica degut que aquest país lidera la coalició que des del 2015 va posar en marxauna ofensiva al Iemen, en què ha sigut acusat de violacions dels drets humans pelsatacs contra població civil. Aquest dijous, més de 40 persones van morir i diverses desenes més van resultar ferides com a conseqüència d’una sèrie d’atacs aeris perpetrats per la coalició saudita.

Tant Units Podem a les Corts Generals com les oenagés unides en la campanya 'Armes sota control’ han demanat en reiterades ocasions que cessi la venda de material de defensa a l’Aràbia Saudita mentre continuï implicat en la guerra del Iemen.

No obstant, el Govern remarca en l’informe d’exportacions que totes les llicències relatives a munició van anar acompanyades de certificats d’última destinació amb "estrictes clàusules de no reexportació i ús fora del territori del país".

Més de 90 milions per a la coalició

Però, a més de l’Aràbia Saudita, en la coalició participen amb més o menys implicació altres països com Qatar, Kuwait, els Emirats Àrabs Units, Bahrain, Egipte, Jordània, el Marroc, el Sudan o el Senegal.

En el cas dels Emirats Àrabs, Espanya li va vendre el 2017 material de defensa per un import pròxim als 53 milions d’euros, tot en peces per a aeronaus de transport i per a avions de reabastament en vol, cossos de bombes, granades de morter completes i cartutxos i caps de torpedes.

A més, la indústria va comptar amb altres clients de la mateixa aliança, com és el Marroc, que va facturar 16,7 milions; Egipte, que va comprar 12,6 milions en concepte de recanvis per a diferents materials militars, o Qatar, que va comprar granades de morter i recanvis per als carros de combat per un valor de 8,1 milions.

També va comptar amb altres encàrrecs menors dins d’aquesta coalició, com són Jordània, amb 888.490 euros; Bahrain, 33.550 euros, i Senegal, 10.244 euros. Unes transaccions que augmenten la factura en més de 90 milions d’euros.

6.500 civils morts al Iemen

L’Alt Comissariat de l’ONU per als Drets Humans informa que, entre el març del 2015 i aquest mes d’agost, han morts més de 6.500 civils al Iemen i 10.500 més han resultat ferits, la majoria per incursions aèries de la coalició saudita.

Notícies relacionades

L’últim episodi va ser la mort aquest dijous de més de 40 persones en atacs aeris perpetrats al nord del Iemen i en què sembla també van perdre la vida nombrosos nens, segons fonts mèdiques i del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR).

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va condemnar aquests atacs i va sol·licitar una investigació "independent i ràpida, incidint que "totes les parts" del conflicte "han de vetllar constantment per preservar els civils i els béns civils durant les operacions militars".