El sumari dels atemptats a Catalunya

Els Mossos van tenir dades policials de l'imam de Ripoll malgrat que ho van negar en un informe

El cos català admet que sí que va trobar la detenció d'Es-Satty en registres policials i atribueix aquesta llacuna a "un error"

Un expedient d'antecedents de l'imam es guardava el 17-A en el fitxer Sidenpol de la Policia Nacional

zentauroepp39725379 gra0010 cambrils  tarragona  18 8 2017   los mossos d esquad180809234842

zentauroepp39725379 gra0010 cambrils tarragona 18 8 2017 los mossos d esquad180809234842 / JAUME SELLART

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos sí que van trobar en els registres policials, que comparteixen amb elCos Nacional de Policia(CNP) i laGuàrdia Civil, informació sobre la detenció el 2010 per tràfic de drogues de l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty, líder de la cèl·lula gihadista que va atemptar a Barcelona i Cambrils el passat 17 d’agost, tot i que en un informe remès a l’Audiència Nacional  el 21 d’agost del 2017, quatre dies després dels atemptats, la policia catalana va anotar que no constava cap arrest de l’imam per part de cap cos de seguretat.

En aquest document dels Mossos de 118 pàgines, elaborat per un inspector i un subinspector entre el 17 i el 21 d’agost i que va ser elevat al jutge Fernando Andreu, s’anota dues vegades "sense registre de detencions per cap cos policial" quan s’esmenta a Es-Satty.

Un portaveu de la policia catalana va admetre aquest dijous a EL PERIÓDICO que la nit anterior a l’atemptat sí que van buscar i van trobar en els registres policials informació de la Guàrdia Civil sobre la detenció d’Es-Satty. I va atribuir a "un error" relacionat amb la voràgine d’aquells dies que en el document es redactés que no constava aquest antecedent. Afegeix també que el jutge Andreu, malgrat l’informe, va ser informat verbalment sobre aquest passat d’Es-Satty.

En realitat, quan l’informe es va tancar i es va enviar a l’Audiència Nacional (el 21 d’agost), aquests antecedents de l’imam ja havien sigut publicats per la premsa i el llavors cap del cos,Josep Lluís Trapero, havia matisat en roda de premsa que el que no hi constava eren «antecedents per terrorisme».   

Fonts de la Direcció General de la Policia del Ministeri de l’Interior neguen, en el mateix sentit que els Mossos, que les dades d’Es-Satty no estiguessin en fitxers policials el 17 d’agost del 2017, contra el que dona a entendre l’informe de la policia catalana que forma part del sumari dels atemptats a Catalunya.

A la base de dades Sidenpol, que gestiona el Cos Nacional de Policia, hi ha també un fitxer sobre Es-Satty al qual els Mossos no tenien accés directe. Però fonts del CNP remarquen que els Mossos han extret d’aquesta base de dades informació sobre altres sospitosos "de forma habitual, normal i freqüent". "N’hi ha prou amb una trucada o un ‘e-mail’ a la sala conjunta", expliquen.

En aquest fitxer penjat a Sidenpol hi figuraven –i continuen hi figurant avui- la detenció d’Es-Satty l’1 de gener del 2010 a les portes del ferri que uneix Ceuta i Algesires intentant entrar a la península més de 100 quilos d’haixix –la qual cosa li va costar una condemna de quatre anys de presó–, i també la seva anterior relació amb gihadistes de dimensió internacional investigats en l’operació Xacal.

Informació entre la runa

Al marge d’això, els Mossos van saber per una altra via hores abans dels atemptats del 17 d’agost que un tal Abdelbaki es-Satty havia passat per la presó. L’hi indicava un document d’Institucions Penitenciàries amb el nom d’Es-Satty trobat pels bombers entre la runa del xalet d’Alcanar que va volar pels aires la nit del 16 d’agost.

El sumari dels atemptats conté un informe elaborat aTortosa(Tarragona) per la Unitat d’InformacióTerres de l’Ebrede los Mossos. L’informe es va acabar d’escriure el 20 d’agost i es va entregar als jutjats d’Ampostal’endemà.

Mentre a l’informe anterior uns altres mossos assenyalaven “sense registre de detencions a cap cos policial” sobre l’imam de Ripoll, gairebé simultàniament aquest segon informe referia una troballa “durant la tarda” del 17 d’agost a l’escenari d’Alcanar: "Es va fer per part de l’Àrea Central d’Identificació de la policia autonòmica catalana una inspecció ocular, on es va localitzar, entre altres pertinences, un document d’Institucions Penitenciàries a nom d’Abdelbaki es-Satty."

Notícies relacionades

L’informe no especifica l’hora exacta de la troballa, però va ser abans de les 16:51, ja que a aquella hora va tenir lloc la segona explosió d’Alcanar, que va deixar 16 ferits entre policies, bombers i un operari de màquina excavadora. Deu minuts després, un dels terroristes va envestir la seva furgoneta contra els transeünts a la Rambla.

L’endemà, entre la runa d’Alcanar va aparèixer a més la cartera de l’imam de Ripoll, amb el seu DNI.