PARTIT POPULAR

Casado intenta calmar el PP després que la seva causa es derivi al Suprem

La magistrada eleva a l'Alt Tribunal el cas sobre el màster del líder conservador

Sospita que el títol de l'URJC va poder ser "un regal" per la seva "especial rellevància política"

20180806 403312 casadomastersupremoe 1 1 / periodico

5
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Agencias

Pablo Casado no dimitirà pel'cas Màster', tot i que la seva causa acaba de ser derivada al Tribunal Suprem per la jutge d’instrucció, que aprecia indicis de delicte al considerar que li podrien haver regalat el curs per la seva "rellevància política". El nou president del PP ha comparegut després de conèixer-se la interlocutòria que porta la polèmica a l’Alt Tribunal i ha provat d’injectar un missatge de calma a les files populars, que aquest juliol van triar com a líder. "Transmeto a tots els membres del PP l’absoluta tranquil·litat que ho vaig fer tot correctament, no estic investigat per cap tribunal", ha assegurat des de la seu del partit a Madrid. 

Casado ha negat que el màster fos un regal. "En cap cas es pot tractar de regal una cosa que no es té. Jo no tinc cap títol per penjar a cap paret", ha defensat. A més, rebutja dimitir.rebutja dimitir Assegura que les normes internes del PP estableixen amb claredat en quins supòsits s’ha d’adoptar aquesta decisió, i defensa que aquest no és el cas. El PP té unes normes molt traçades en relació amb aquestes qüestions", ha insistit, " i en aquest cas no se’n compleix cap".

El dirigent diu tenir "absoluta tranquil·litat", però la seva mera compareixença (que l’ha obligat a retardar el vol a Colòmbia per ser a la presa de possessió del nou president, Iván Duque) dona mostra del terratrèmol intern que pot suposar aquest revés per a Casado. Des que arribés a la presidència del PP, el seu equip ha advocat per refredar la polèmica, convençuts que aquesta estratègia faria efecte. La decisió judicial coneguda aquest dilluns fa volar pels aires aquesta línia d’actuació i dona la raó als qui creien que el 'cas Màster' complicaria el futur polític del nou líder. 

Tot i que Casado ha intentat treure ferro al cas, i ha insistit que es tractava d’un curs "ni habilitant ni finalista" de fa deu anys, l’arribada del seu cas al Suprem amb indicis de responsabilitats penals debilita la seva figura com a líder de l’oposició i també al si del seu propi partit.

"Indiciària responsabilitat penal"

El revés a Casado ha arribat aquest dilluns a primera hora, quan la jutge del 'cas Màster' ha acordat enviar una exposició raonada a la Sala Segona del Tribunal Suprem perquè decideixi si és procedent investigar el líder del PP per les presumptes irregularitats del seu màster al considerar que existeix una "indiciària responsabilitat penal".

En concret, sospita que el títol del màster que va cursar a la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid (URJC) va poder ser "un regal" per la seva "especial rellevància política", fet que implica que podria haver incorregut en un delicte de prevaricació administrativa i suborn impropi. Segons aquesta tesi, Casado i un grup d’alumnes amb vincles polítics o personals amb membres de la universitat, van poder aconseguir el títol com a "regal o prebenda sense cap mèrit acadèmic" per part del director d’aquests estudis, el catedràtic i exdirector de l’Institut de Dret Públic, Enrique Álvarez Conde.

En unainterlocutòria amb data d’aquest dilluns, la titular del Jutjat d’Instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, declara esgotada la instrucció en tot allò que "no implica actuacions processals" en relació amb Casado i l’envia al Suprem, l’òrgan competent per investigar, si procedeix, Casado, ja que es tracta d’una persona aforada.

Amb tot, la jutge recorda que aquesta decisió es pot recórrer en reforma davant del jutjat o en apel·lació davant de l’Audiència Provincial de Madrid, en un termini de tres i cinc dies, respectivament.

Després de la ronda de declaracions

Després d’una important ronda de declaracions duta a terme la setmana passada, la jutge creu que hi ha una "indiciària responsabilitat penal" del líder del PP i recorda que, com que és diputat, la competència per continuar la instrucció de l’anomenada peça C –relativa al seu màster– "pot correspondre" a l’alt tribunal.

Per això, acorda elevar la causa al Suprem delimitant l’abast dels fets, "els indicis de criminalitat" que els sustenten i els que podrien acreditar la seva atribució a la persona aforada i la seva qualificació jurídica.

Casado va aprovar el màster de Dret Autonòmic de la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid (URJC) després de cursar només quatre de les 22 assignatures gràcies les convalidacions de 18 matèries, motiu pel qual només va haver de realitzar quatre treballs d’uns 90 folis per obtenir aquest títol de postgrau, sense anar a classe ni presentar cap treball de final de màster (TFM), quan era diputat autonòmic.

Tot just saber-se la notícia, el líder del PP va convocar la premsa per mostrar aquests quatre treballs, tot i que no va permetre fullejar-los, i va assegurar que no va anar a classe després d’acordar-ho amb l’exdirector de l’Institut de Dret Públic i principal implicat en el procediment, Enrique Álvarez Conde.

La magistrada va obrir una peça separada per aclarir si les irregularitats detectades en el curs 2011-2012 del màster de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, es van donar en la promoció del president del PP de 2008-2009.

Així, la universitat va informar a la jutge que no "els consta cap document consistent en els treballs del Sr. Casado per ser avaluat en els 20 crèdits no convalidats, ni rastre documental que evidenciï la seva aportació en el curs acadèmic 2008-2009 [correu postal, electrònic o de qualsevol altra manera]".

Màster regalat

I Conde va manifestar després que no té ni treballs ni documentació de Casado, ni de les tres alumnes que van cursar el màster amb ell que van declarar la setmana passada com a investigades i que, presumptament, van obtenir el títol de forma semblant al líder del PP, amb convalidacions massives i qualificacions d’excel·lent.

Notícies relacionades

Tot i que una,la professora María Dolores Cancio, va confessar a la jutge que li van regalar el màster ja que mai va anar a classe ni va entregar cap treball, cosa que no li va impedir obtenir el títol de postgrau, després d’acordar-ho amb Álvarez Conde, qui li va manifestar que no es preocupés per res, que no feia falta que fes res.

Va explicar que va ser Conde qui li va donar indicacions sobre com ho havia de fer perquè li convalidessin 40 crèdits, com va fer el líder del PP, així com la devolució de les taxes per assignatures convalidades, una cosa que també va fer Pablo Casado.