EL DEBAT DE LA IMMIGRACIÓ

Les fronteres de l'engany

Expandint el temor de la immigració arrenquen milions de vots, exploten el seu únic argument per acostar-se al poder

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44534004 graf1780  almer a  03 08 2018   llegada al puerto de almer a180805130932

zentauroepp44534004 graf1780 almer a 03 08 2018 llegada al puerto de almer a180805130932 / Carlos Barba

Necessitem immigrants. Els necessitem urgentment. N’hi ha prou de posar l’horitzó en la pròxima dècada i preguntar a qualsevol economista. El dubte potser és quants en necessitem, però no hi ha una sola tesi que hagi demostrat que puguem mantenir les pensions o el sistema de seguretat social –és a dir, els pilars de l’Estat de benestar– sense obrir les portes. Ara que la calor s’intensifica i el debat apel·la a les emocions, més que a la raó, convé recordar que agitar el temor dels que venen només és possible gràcies a la desinformació, la ignorància o l’engany.

Notícies relacionades

A Espanya el debat s’ha colat de cop i per les mateixes raons per les quals ja ha fet furor en la resta d’Europa, on la dreta més conservadora s’ha instal·lat en el poder en països com Hongria, Àustria o Itàlia, amb el discurs de la pèrdua d’identitat i de la falta de seguretat que provoca la immigració. ¿Per què enganyen? ¿Per què oculten l’interès comú? No és que desconeguin que les nostres societats envelleixen i avancen cap a un futur inviable, és que expandint el temor de la immigració arrenquen milions de vots. Exploten el seu únic argument per acostar-se al poder. Trist que hagi entrat a Espanya de la mà d’una dreta que n’ha tingut prou de perdre el Govern per abraçar aquesta mateixa idea amb què ens envaeix l’enemic.

En tot l’any només han arribat 20.000 immigrants a Espanya, una quantitat que no hauria d’alarmar, però es parla d’una invasió de milions i s’eludeix un altre argument important. Mentre paguem 3.000 milions d’euros per segellar la frontera turca, el Marroc ‘només’ n’ha rebut 30 per fer el mateix i pressiona obrint l’aixeta. És l’anunci d’un estiu més calent en la ruta occidental, amb porta d’entrada al sud de la Península. Tot i així, no serà una invasió, però, sí, l’evidència que finançar les fronteres de l’engany és inútil perquè només augmenta els beneficis del trànsit humà. Un error que hauria de centrar la reflexió i el debat.