CONSELL DE MINISTRES

El Govern central crearà un comandament únic policial per combatre la immigració

El nou organisme s'encarregarà de la coordinació operativa dels cossos i forces de seguretat de l'Estat a la frontera amb el Marroc i a l'Estret

zentauroepp43637176 pedro sanchez180606203217

zentauroepp43637176 pedro sanchez180606203217 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la creació d’un comandament únic per al seguiment de la immigració il·legal que s’encarregarà de la coordinació operativa dels cossos i forces de seguretat de l’Estat a la frontera amb el Marroc i a l’Estret.

Sánchez ha fet l’anunci durant la seva intervenció per fer balanç dels seus primers dos mesos de govern després de l’últim Consell de Ministres abans de l’estiu. La funció d’aquest comandament unificat operatiu serà col·laborar "per impedir la sortida d’embarcacions d’immigrants delspaïsos d’origen i evitar les arribades inadvertides". 

El president ha anunciat també l’aprovació d’un pla de xoc de 30 milions d’euros fins a final d’any destinat a combatre l’entrada d’immigrants, reforçar l’atenció a peu de platja, ampliar les places d’atenció humanitària i crear un nou servei d’assistència i derivació.

Solidaritat amb l’‘Aquarius’

Quant a l’episodi del’‘Aquarius’, Sánchez ha indicat que ha demostrar "la solidaritat dels ciutadans espanyols i la seva conscienciació que som davant d’un problema que transcendeix les nostres fronteres". "Quan un immigrant trepitjaTarifa, no trepitja Espanya, sinó Europa, que també és lanostra pàtria", ha advertit.

En aquest sentit, ha avisat que el problema delsimmigrants il·legals "no ha començat amb aquest Govern, sinó que el que ha començat (amb l’Executiu de Sánchez) és l’aplicació d’una política migratòria que fins ara no existia" i a la qual l’anterior Administració del PP "no va posar atenció ni recursos econòmics".

Dins d’aquesta estratègia governamental ha situat la creació del nou comandament únic policial (“les decisions polítiques les prendran altres”, segons ha puntualitzat) que servirà per coordinar “totes les actuacions relacionades amb l’emigració il·legal”.

Fluïdesa en la informació

Sobre el funcionament d’aquest nou òrgan, Sánchez ha precisat que centralitzarà la coordinació i el seguiment de totes les actuacions realitzades i vinculades amb la immigració il·legal, així com els mecanismes necessaris per a la utilització de tots els recursos humans i materials disponibles i la ràpida i oportuna transferència de la informació.

Segons el president, aquesta autoritat única es regirà per la legislació nacional i internacional vigent, així com pelsconvenis subscrits en matèria de seguretat marítima de salvament. Protegirà la vida dels migrants i respectarà la seva dignitat.

Notícies relacionades

Sánchez ha assegurat que només amb una "Europa forta" i unidaes podrà "gestionar" d’una manera ordenada ordenadael problema dels fluxos migratoris. "Des del primer minut aquest Govern ha explicat la necessitat que la Comissió Europea i les institucions europees col·laborin amb recursos econòmics", ha assenyalat.

Diàleg amb els països d’origen 

Dins dels quatre eixos de la política migratòria del Govern, ha destacat la potenciació del diàleg i la cooperació amb els països d’origen i el trànsit dels immigrants, amb especial menció al Marroc. També s’ha referit al control de fronteres i ha advertit que el Govern central i els seus diferents ministeris tenen múltiples operatius que treballen per regular els fluxos migratoris, així com un pla de xoc per garantir l’atenció humanitària.