NOU TAULER POLÍTIC

El PDECat es divideix en les seves dues ànimes al votar sobre RTVE al Congrés

Els diputats afins a Puigdemont al·leguen que es van absentar del ple per reunions i anuncien que divendres tots donaran suport al Govern

Els postconvergents mantenen en suspens la seva decisió sobre el camí de dèficit i valoren rebutjar-la, perquè el PP la tombarà al Senat

undefined44438824 madrid   25 07 2018  politica   pleno extraordinario elecci 180725125922

undefined44438824 madrid 25 07 2018 politica pleno extraordinario elecci 180725125922

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La nova situació que viu el PDECat després del triomf de l’ala més afí a l’expresident Carles Puigdemont va deixar aquest dimecres una imatge al Congrés oberta a interpretacions. En el ple per aprovar Rosa María Mateo al capdavant de RTVE, els quatre diputats de l’ànima moderada hi van votar a favor, mentre que els altres quatre, alineats amb l’esperit radical, van decidir absentar-se. Minuts abans de la votació, els diputats van conversar al passadís d’accés a l’hemicicle amb la portaveu socialista, Adriana Lastra, i el seu adjunt, Rafael Simancas. Quan van començar a sonar els senyals acústics que indiquen que la votació començarà, quatre diputats van marxar: la vicepresidenta del PDECat, Míriam Nogueras, Antoni Postius, Sergi Miquel i Lourdes Ciuró. Es van quedar el portaveu, Carles Campuzano, Jordi Xuclà, Ferran Bel i Fèliu Guillaumes, que hi van votar a favor.

Després de l’enrenou ocasionat, Nogueras va al·legar que tres dels diputats absents tenien a aquella mateixa hora reunions previstes, mentre que Postius havia acudit a una cita amb el dentista. Va confirmar també que divendres el seu partit votarà en bloc a favor del nomenament de Mateo per a RTVE, tret de Postius, que assistirà al ple de l’Ajuntament de Lleida. La vicepresienta del PDECat va negar que l’absència tingui cap lectura política, va assenyalar que no hi ha discrepàncies en el grup parlamentari i es va felicitar perquè "ara" estan "ben coordinats amb el Govern" una cosa que, segons el seu parer, "feia molta falta". 

En suspens

Aclarida la posició a RTVE, queda per confirmar què farà el PDECat en la votació del camí de dèficit, previst també per al ple de divendres. Fonts parlamentàries indiquen que no desitgen recolzar Sánchez amb la proposta enviada fins ara pel Govern central perquè el seu suport no és "ni gratis ni útil". Addueixen que al cap i a la fi el PP tombarà el projecte al Senat, i que per tant resultaria escassament productiu comprometre un suport al president al Congrés. Els postconvergents diuen que no es creuen l’envit llançat pel Govern espanyol, que aquest dimarts els va cridar a la responsabilitat sota la temptativa d’avançar les eleccions si la legislatura es converteix en insostenible per falta de recolzaments. Admeten, a més, un cert malestar, perquè, segons al·leguen, la ministra d’Hisenda no va contactar amb els portaveus parlamentaris per iniciar una negociació fins dissabte passat, dos dies després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera.

Nogueras insisteix que el grup parlamentari se sotmetrà a la decisió que prengui el Govern, que és qui està negociant amb la Moncloa.

Si bé és cert que l’eventual decisió del PDECat de rebutjar el camí de despesa al Congrés no salva Sánchez de ser suspès al Senat, també ho és que un fracàs a la Cambra Baixa, abandonat pels socis que el van impulsar a la Moncloa en la moció de censura enviaria una imatge de debilitat de conseqüències obertes a interpretació.

La posició del grup català respecte al camí de dèficit, en tot cas, encara no està fixada i dependrà de l’evolució de les negociacions.  El PDECat ha insistit que inclinarà la balança a favor o en contra en funció de si hi ha avenços en la negociació política. Demana més oxigen perquè considera que el previst en els objectius de dèficit i deute és insuficient.

"Tenim converses i no crec que fins divendres vinent tinguem fixada la nostra posició. En qualsevol cas el Govern central sap que l’estabilitat política depèn que el diàleg doni resultats. Si dona resultats passaran unes coses, si no dona resultats passaran unes altres coses", augura Campuzano. 

L’expresident Carles Puigdemonttambé ha evitat avançar el sentit de vot del seu partit, però recorda al cap de l’Executiu central el suport que el PDECat va donar a la moció de censura, informa Fidel Masreal. “Només sé que el senyor Sánchez va tenir els vots del nostre grup per ser investit. I que el normal és que qui rep els vots d’algú el correspongui. Mentre això sigui així, no veig cap problema per canviar el sentit del vot”, ha assenyalat.

El grup català no nega que la situació dels dirigents polítics presos és un condicionant amb pes específic en la negociació, però tot i que reivindica un canvi en la seva situació, evita traçar una línia vermella. "Mentre hi hagi presons provisionals injustificades i acusacions penals desorbitades no hi haurà normalitat política i la situació dels presos evidentment condiciona la vida política espanyola i catalana", ha reflexionat Campuzano sense concretar més. 

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, va advertir aquest dimarts els seus socis del risc de condicionar els suports a Sánchez al referèndum. “La durada d’una legislatura no es pot posar al platet de la balança amb la integritat territorial”, va alertar.

Notícies relacionades

El portaveu del PDECat no descarta obertament cap escenari, com la possibilitat d’un rebuig que podria tombar el Govern central, però la seva aposta és conquerir pactes. "Si el Govern central vol estabilitat, necessita que el diàleg polític doni resultats. Estic convençut que Pedro Sánchez és conscient d’aquesta situació i que tots treballarem perquè el diàleg polític doni resultats", ha opinat. 

Els aliats del Govern espanyol són conscients dels efectes que tindria deixar caure Sánchez i posar fi a una legislatura en la qual s’han compromès a canvis polítics. El president va apel·lar aquest dimarts a la "responsabilitat".