dos anys i set mesos després

Casado es reuneix amb Aznar a la seu del PP

L'expresident no visitava Génova 13 des del desembre del 2015

La cimera ha durat 15 minuts més que la reunió amb Rajoy

atlas-20180724-casado-vuele-a-abrir-las-puertas-de-gnova-a-aznar / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El nou president del PP, Pablo Casado, s’ha reunit aquest dimarts amb l’expresident del Govern i exlíder de la formació José María Aznar, que no visitava Gènova 13 des del desembre del 2015.  Aznar ha entrat cap a les 12.30 hores a la seu –amb cotxe i sense fer declaracions– i la cimera amb Casado ha durat una hora i 45 minuts. L’última vegada que va transcendir una visita de José María Aznar a la seu de Génova 13 –segons han confirmat fonts del partit– va ser el 21 de desembre del 2015, un dia després de les eleccions del 20-D, per assistir a una reunió del Comitè Executiu Nacional.

Aquesta trobada es produeix després de la que va mantenir aquest dilluns l’acabat d’elegir president del PP amb el seu antecessor i també expresident del Govern Mariano Rajoy, amb qui hi va estar 15 minuts menys. Aquest dimecres està prevista una reunió de Casado amb Soraya Sáenz de Santamaría, la seva rival en les primàries del PP. Dijous, el nou líder popular celebrarà la seva primera executiva a Barcelona.

Durant la seva campanya per defensar la seva candidatura a liderar el PP, Casado va reivindicar tant el "llegat" de Rajoy com el d’Aznar, i va assenyalar que tots els expresidents que ha tingut el PP "tenen molt per aportar i per aconsellar".  Teodoro García Egea, director de campanya de Casado, ha dit sobre aquesta visita en una entrevista a EsRadio que "tots els expresidents tenen en Génova casa seva; cal emmarcar-ho en l’absoluta normalitat, tots han contribuït a construir el PP i tots mereixen el nostre respecte i consideració".

El retorn d’Aznar 

"Qui aspira a liderar el PP ha d’estar orgullós del seu passat", va afirmar divendres passat, abans que comencés el XIX Congrés nacional extraordinari del PP celebrat el cap de setmana passat, en el qual Casado va aconseguir la presidència del partit.

No obstant, Aznar no va ser convidat a aquest conclave. Després de les queixes manifestades per l’expresident per aquesta decisió, el president de la comissió organitzadora (COC), Luis de Grandes, va argumentar que Aznar va renunciar el 2016 a ser president d’honor de la formació i que ha tractat amb un "menyspreu exprés" el Partit Popular.

En els últims anys, Aznar amb prou feines ha acudit a Génova al Comitè Executiu, ja que cada vegada era més gran la seva distància amb Rajoy. De fet, després de les eleccions catalanes del 2015, va carregar durament contra l’estratègia del PP a Catalunya i va remarcar com Ciutadans havia ocupat el seu espai.

Així, les seves declaracions respecte a aquest i altres assumptes han provocat malestar en el PP en els últims anys. L’expresident va arribar a reclamar, fa un parell de mesos, una refundació del PP, i fins i tot es va oferir per unir el centredreta des de la seva posició.

En aquesta ocasió, amb motiu del congrés del PP per elegir el successor de Rajoy, Aznar va decidir quedar-se al marge de la campanya de primàries i no manifestar les seves preferències. No obstant, es pot recordar que a la campanya de les eleccions municipals i autonòmiques del maig del 2015 en un míting va dir que si l’havia de succeir algú, volia que fos Pablo Casado.

Feijóo: Casado, "absolutament tranquil" 

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que Casado, amb el qual va estar aquest dilluns, està "absolutament tranquil" per les últimes novetats en la causa que investiga les presumptes irregularitats del màster del líder 'popular' a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC). Així ho ha assegurat en una entrevista a RNE, en la qual ha assegurat que ell no té cap dubte "sobre la conducta de Casado". "Confio plenament en els estudis de Casado", ha insistit.

"Jo l’únic que li puc certificar és que Casado està molt tranquil i no té cap problema a oferir tota mena d’explicacions. Ja les va fer i no té cap tipus de problema, en el cas que el Tribunal Suprem el requereixi," ha assegurat. En aquest sentit, Feijóo ha reconegut que "si algú té algun dubte, té el seu dret a fer les indagacions que consideri oportunes" i, en aquest cas, com que és diputat, si aquest dubte persisteix, "haurà de considerar i remetre’s al Suprem perquè segueixi aquesta investigació".

Dilluns, Javier Maroto va recriminar a la jutge que insisteixi a apuntar l’actual president del PP, Pablo Casado, quan l’exvicesecretari popular és aforat davant del Tribunal Suprem. A més, el PP va recordar que la Universitat Rei Joan Carles (URJC) no té obligació de conservar els treballs de Casado, pels quals va ser avaluat de 20 crèdits en el màster que va cursar en aquest centre universitari.

Notícies relacionades

Teodoro García Egea, director de campanya de Casado, ha dit sobre aquesta visita en una entrevista a EsRadio que "tots els expresidents tenen en Génova casa seva; cal emmarcar-ho en l’absoluta normalitat, tots han contribuït a construir el PP i tots mereixen el nostre respecte i consideració".

Precisament, la URJC ha assegurat que "no té l’obligació de custodiar els treballs d’avaluació dels alumnes", ja que aquesta tasca és "exclusiva" dels professors i "durant un temps limitat", tot i que des de la universitat no se n’especifica el període.