La nova línia del PDECat posa en risc l'estabilitat del Govern

Nogueras, fidel a Puigdemont, afirma que s'enduriran posicions amb el Govern i demana més coordinació interna

Els dirigents del grup parlamentari desmenteixen la nova vicepresidenta i neguen que hi hagi disfuncions

jregue44411621 pla lluny  del conseller miquel buch i la diputada al congr 180723100942

jregue44411621 pla lluny del conseller miquel buch i la diputada al congr 180723100942 / Pol Sola

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Encara amb les brases calentes de l’incendi intern viscut el cap de setmana en el congrés de la postconvergència el PDECat continua mostrant símptomes de desunió. Aquesta vegada, a compte de la seva actuació en el Congrés i el Senat. Aquest dilluns, la nova vicepresidenta del partit i diputada a Madrid, Míriam Nogueras, fidel seguidora de les tesis de Puigdemont, ha aprofitat una entrevista a Catalunya Ràdio per assegurar que a partir d’ara la posició del grup en les Corts serà més dura respecte al Govern de Pedro Sánchez, que ho tindrà “més difícil” per forjar majories parlamentàries.

A més, Nogueras ha donat a entendre que no existia una bona coordinació entre el grup a Madrid i la direcció del partit. “Coordinació” és la paraula que ha repetit en la seva intervenció radiofònica juntament amb el nou president del partit, David Bonvehí, amb qui al llarg de l’entrevista, per cert, ha mostrat una falta evident de sintonia en qüestions com ara el procés d’integració total o no del PDECat en la Crida Nacional per la República que impulsa Puigdemont.

A partir d’ara, segons fonts pròximes a la nova cúpula, "es faran valer els vots" del PDECat a Madrid i tot es farà al servei del que dicti el Govern i el Parlament, i, per descomptat, Puigdemont, després d’una situació d’un cert "caos" i descoordinació, segons admeten.

Les paraules de Nogueras sobre l’actuació a Madrid són el reflex d’una de les batalles més dures lliurades aquests últims mesos entre l’expresident i la llavors líder del partit, Marta Pascal. Mentre que Puigdemont no era partidari de recolzar la moció de censura contra Mariano Rajoy, i així mantenir la tensió amb el Govern del PP, Pascal des del primer moment es va mostrar favorable a recolzar-la.

La rèplica des de Madrid

Fonts de l’actual direcció del grup sobiranista al Congrés mantenen les seves posicions. D’entrada, desmenteixen Nogueras i asseguren que a tota hora s’ha actuat de manera "absolutament coordinada" amb el partit i amb el Govern. I es mostren orgullosos de la tasca de negociació que s’ha dut a terme i que, segons sostenen, es continuarà practicant.

Respecte a endurir les posicions amb el Govern del PSOE recorden que Sánchez no ho ha tingut fàcil i va perdre, per exemple, totes les esmenes dels Pressupostos de l’Estat que procedien del Senat. I tranquil·litzen els interlocutors que temen una caiguda de l’Executiu socialista. En qualsevol cas, aquestes fonts admeten que s’obre un període d’interrogants: "Cal veure com ens organitzem". Paga la pena recordar que Nogueras també és diputada al Congrés, com ho és una altra de les noves integrants de la nova executiva del PDECat, Lourdes Ciuró, seguidora també de Puigdemont.

Notícies relacionades

Al ser preguntada per un eventual increment de les exigències a Madrid, la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Elsa Artadi, va donar a entendre que recolzava les tesis de Nogueras: "Els vots del PDECat i ERC són crucials en aquesta part de la legislatura, per tant s’han de fer valer i ser coherents amb la situació en la qual ens trobem de relacions entre Catalunya i l’Estat. Amb el canvi de Govern a Madrid, el rol dels grups parlamentaris al Congrés i, en menor mesura, al Senat, adquireix més importància que abans". Artadi ha garantit la coordinació del Govern amb els grups sobiranistes a les Corts.

El Govern confia en la "responsabilitat" del PDECat

Tot i així, la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha confiat que el diàleg entre l’Estat i la Generalitat es mantindrà malgrat els canvis que hi ha hagut en la direcció del PDECat. En aquest mateix sentit, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, després de reunir-se amb el president Quim Torra, ha mostrat la seva esperança que els actuals dirigents del grup del PDECat a les Corts mantindran la seva actitud dialogant: "Aquesta responsabilitat de saber que feien el millor per als ciutadans catalans i d’Espanya [recolzant la moció de censura a Rajoy], estic segura que serà l’actitud que els inspirarà i, en la mesura que a ells els correspongui prendre la decisió, seran decisions de gran altura”.