TROBADA PRESIDENCIAL

Sánchez i Díaz estrenen lluna de mel

La presidenta andalusa assumeix que la reforma del finançament no serà immediata i accepta l'oxigen a través de l'augment del dèficit

Situa en el PP tota la pressió i li demana que no es "llanci" a la radicalitat i posi els interessos d'Espanya per davant

arlas-20180723-pedro-snchez-recibe-a-susana-daz-en-la-moncloa / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Julia Camacho

Pedro Sánchez i Susana Díaz sembla que han segellat l’inici d’una mena de lluna de mel política en la seva reunió a la Moncloa d’ahir. Somriures davant dels fotògrafs. Compromís de "lleialtat" al president del Govern. Actitud visiblement col·laborativa amb qui va ser la seva rival en les primàries del PSOE. I una valoració entusiasta del que no deixa de ser una gerra d’aigua freda (el finançament autonòmic no es renovarà aquesta legislatura) compensada, si cal, pels2.400 milions d’euros més que els territoris podran gastar extra després que l’Executiu pactés amb Brussel·les un increment del dèficit públic de dues dècimes. 

Per a Díaz, aquest "oxigen" és vàlid perquè permetria a Andalusia comptar amb 350 milions via augment del dèficit i 50 més per devolució d’avenços a compte. 

La presidenta de la Junta va vendre el ja anunciat pel Govern com una conquesta, després que l’oposició andalusa l’acusés de baixar el pistó de les seves reclamacions després de l’arribada de Sánchez. "El president reconeix la urgència i que mentre es posa en marxa el grup polític per abordar la reforma del model de finançament hi ha d’haver oxigen immediat", va defensar. Davant la possibilitat que el PP bloquegi l’opció que els territoris rebin aquest marge, tal com va suggerir el seu nou líder, Pablo Casado, rebutjant al Senat els objectius de dèficit i deute, va ser taxatiu. Si els conservadors veten aquests diners per a les autonomies, seran responsables de les retallades en serveis públics. I va fer una crida a la responsabilitat. 

"A Espanya se la vol cuidant dels seus serveis públics", va dir, "em sembla irresponsable que si tens l’oportunitat de disposar de més diners per als teus hospitals i les teves escoles, votis que no només per fer mal a un altre partit. És el PP en estat pur. Confio que aquesta responsabilitat es tingui i que no es tiraran per la borda", va reclamar. 

Notícies relacionades

Més enllà del model de finançament, Díaz va presumir d’aconseguir el compromís presidencial per a assumptes clau en infraestructures i un pla especial d’ocupació que fa anys que reclamen. Unes mesures per a les quals l’oposició li reclama ja un calendari i xifres concretes.

Puigdemont, pas de rosca

Díaz s’ha presentat com una líder autonòmica i ha driblat tota reflexió sobre els canvis al mapa polític. Tot i així, ha opinat que el rumb pres aquest cap de setmana pel PDECat  és "un pas de rosca més de l’embolic al qual ens està portant el senyor Puigdemont, un  pas de rosca exclusivament pensant en el seu interès".