La fiscalia, en contra de la llibertat provisional

Anticorrupció recorre la llibertat del comissari vinculat a Villarejo

La fiscalia al·lega risc de fuga i destrucció de proves per a mantenir-lo a la presó

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La fiscalia ha recorregut aquest divendres la posada en llibertat, divendres passat per part del jutge Diego de Egea, del comissari Enrique García Castaño, detingut dos dies abans per ser suposadament la mà dreta del també comissari José Manuel Villarejo i ajudar-lo a aconseguir informació confidencial.

Segons han informat fonts fiscals, Anticorrupció ha presentat un recurs d’apel·lació, que resoldrà la Secció Tercera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, davant de la decisió del magistrat de no dictar presó provisional per a García Castaño, tal com li va demanar la fiscalia.

En el recurs, la fiscalias’oposa a la seva posada en llibertat sota mesures cautelars i demana el seu ingrés a la presó al·legant risc de fuga i de destrucció de proves, pels seus amplis contactes en companyies telefòniques o bancs que hauria posat a disposició de Villarejo per obtenir informació confidencial, han indicat les fonts.

García Castaño va ser detingut dimecres passat, el mateix dia que es va filtrar una conversa entre Villarejo i l’amiga de Joan Carles I Corinna zu Sayn-Wittgenstein en la qual ella revela que el rei emèrit té comptes a Suïssa i que va ser utilitzada com a testaferro per ocultar el seu patrimoni a l’estranger.

Després de prendre-li declaració divendres i en contra del criteri d’Anticorrupció, De Egea el va deixar en llibertat, però li va imposar una sèrie de mesures cautelars: compareixences quinzenals al jutjat més pròxim, retirada del passaport i prohibició de sortir d’Espanya sense autorització judicial.

El comissari va ser detingut a casa seva, ja que estava de baixa mèdica després de ser cessat com a cap de la Unitat Central de Suport Operatiu del cos el 2017 per les gravacions que li van fer parlant de suposats xantatges d’altres policies al CNI i a la Corona i ser destinat com a comissari zonal al sud de Madrid.

Se li imputen delictes d’integració en organització criminal, suborn, descobriment i revelació de secrets i blanqueig.

Notícies relacionades

Precisament, el jutge De Egea ha citat aquest divendres a declarar per a dijous vinent a Villarejo, a presó des del novembre passat. En aquesta compareixença li preguntarà sobre García Castaño i també sobre nova informació trobada per la policia que ha suposatl’obertura per part del magistrat d’una nova peça del cas, la número cinc.

Com Villarejo, García Castaño va formar part de la cúpula policial en l’etapa del ministre Jorge Fernández Díaz, un període marcat per acusacions d’un ús de la policia per a pràctiques il·legals i per l’enfrontament entre comissaris.