CISMA SOBIRANISTA

Puigdemont fa una crida a JxCat i ERC a "superar velles estructures, desconfiances i rancors"

L'expresident demana deixar enrere "desconfiances i interessos" després del xoc independentista en el Parlament

zentauroepp44352230 graf1601  barcelona  16 07 2018   el expresidente catal n ca180719111859

zentauroepp44352230 graf1601 barcelona 16 07 2018 el expresidente catal n ca180719111859 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha fet una crida aquest dijous a superar "velles estructures i desconfiances" en la vigília de l’inici del congrés del PDECat i després delcisma de dimecres entre Junts per Catalunya i ERC en el Parlament per la suspensió com a diputat del líder de JxCat.

"Ens han volgut fer molt mal i ens n’han fet, però el nostre esperit de lluita segueix intacte", ha expressat Puigdemont en un missatge a Instagram, l’endemà del desacord per l’aplicació de la suspensió dictada pelTribunal Suprem contra el mateix expresident i cinc diputats investigats més en la causa del procés independentista.

Per això, ha concretat: "El repte que tenim davant requereix superar velles estructuresdesconfiancesinteressosrancors. L’objectiu ho exigeix. Compto amb tots vosaltres. República catalana".

El desacord va tenir el seu origen dimecres a la Mesa del Parlament, on el president de la Cambra, Roger Torrent, seguint els consells inclosos a l’informe dels lletrats, va proposar substituir temporalment aquests diputats per d’altres del seu mateix grup, sense que haguessin de renunciar a l’acta, una proposta que el president va remarcar que era reversible.

JxCat va comprar la proposta de Torrent per a tots els diputats excepte per a Puigdemont: per a ell volien mantenir la condició de diputat i la delegació del vot, amb el compromís de no exercir-lo fins que la comissió de l’estatut dels diputats estudiés el seu cas.

Membres de la seva formació van argumentar que, a diferència de la resta d’afectats pel jutge Pablo Llarena, Puigdemont no estava a la presó –està a Alemanya– i que la justícia d’aquest país s’ha avingut a extradir-lo per malversació i no per rebel·lió, cosa que fa concloure a JxCat que el jutge teutó nega que hi hagi el delicte de rebel·lió.

Tracte diferenciat

Per aquests motius, i perquè Jxcat ha manifestat que en cas de ser extradit volen intentar investir-lo president de la Generalitat –i la condició de diputat és indispensable per fer-ho– van posar sobre la taula un tracte diferenciat per a Puigdemont.

Van mantenir una trobada amb membres d’ERC abans de la reunió de la Mesa per abordar l’assumpte i ERC els va recordar que la seva voluntat era mantenir les majories parlamentàries inalterades i no posar en risc cap acta dels diputats, considerant que, si Puigdemont no era substituït temporalment com la resta, la seva acta corria el "risc" de ser suspesa al Tribunal Constitucional.

Des d’ERC no van acceptar tenir "diputats de primera i diputats de segona", Torrent va portar la seva proposta a votació sense fer diferenciacions i va decaure per l’oposició de Cs i del vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa (JxCat), i perquè l’altre membre a la Mesa del partit de Puigdemont –el primer secretari, Eusebi Campdepadrós– es va abstenir en la votació.

Cambra bloquejada

Notícies relacionades

Aquestes discrepàncies entre ERC i JxCat i al si de JxCat van provocar que el Parlament no prengués una decisió sobre l’aplicació de la suspensió dels diputats, motiu pel qual Torrent va desconvocar el ple i, després d’això, en dues rodes de premsa, les dues formacions independentistes es van acusar mútuament de mentir.

JxCat assegurava que el tracte diferenciat per a Puigdemont era part d’un acord amb ERC i els republicans van retreure’ls que aquest acord no existia, que estaven mentint i que la confiança entre partits estava "trencada".