ERC acusa JxCat de "mentir" i dona per "trencada" la confiança entre els dos grups

Els republicans denuncien que "s'han trencat confiances"

La CUP carrega contra la "cultura de la por" al Parlament

efe-20180718-erc-acusa-a-jxcat-de-mentir-y-da-por-rota-la-confianza-entre-ambos-gruposgrande / periodico

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Júlia Regué

Junts per Catalunya ha carregat contra el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, al que acusen d’haver vulnerat un acord previ "al més alt nivell" entre JxCat i ERC respecte a la decisió a prendre per part de la Mesa del Parlament sobre com substituir o no els sis diputats a qui el jutge Pablo Llarena reclama que se suspengui d’activitat parlamentària.

Esquerra ha replicat amb contundència i el portaveu parlamentari Sergi Sabrià ha acusat JxCat de mentir. "El que acaba de passar en aquest faristol fa uns minuts [per la compareixença de JxCat] és gravíssim, perquè ha sortit a mentir de manera descarada. JxCat sap perfectament que no hi havia cap acord", ha denunciat Sabrià. "El president Torrent i ERC van a l’una, les fissures no s’han produït dins d’ERC", ha assegurat.

Dures crítiques d’Eduard Pujol

"Lamentem que el president Torrent s’hagi saltat un acord amb ERC i hagi prioritzat un acord amb el PSC. Demanem a ERC que ens aclareixi quina és la posició del president Torrent: o defensa la dignitat dels diputats del Parlament i del país o es blanqueja el PSC del 155, o una cosa o l’altra", ha denunciat el diputat de JxCat Eduard Pujol.

Sabrià ha denunciat que les fissures són internes de JxCat. “El que no és legítim és sortir aquí i mentir. S’han trencat clarament confiances i lluitarem per cosir-les, però això no treu la gravetat de sortir a aquesta sala i explicar coses que no s’ajusten a la veritat", ha denunciat, i ha afegit que "la discrepància principal ha sigut dins d’un grup, que fins i tot ha votat diferenciadament a la Mesa. No podem resoldre els problemes interns de JxCat. Si tenim un cap de setmana difícil [pel congrés del PDECat] no és el nostre problema, ni el podem resoldre", ha afegit.

Junts per Catalunya afirma que hi havia acord

Albert Batet, de JxCat, ha assegurat en roda de premsa que hi havia des d’aquest dimarts un acord al més alt nivell de Govern i parlamentari entre JxCat i Esquerra perquè es permetés la substitució temporal dels diputats empresonats, però no respecte a l’expresident Carles Puigdemont, que no perdria els seus drets com a parlamentari, malgrat que no delegaria el seu vot en el ple que s’havia de celebrar aquest dimecres i dijous.

"Junts per Catalunya no hem acceptat ni acceptarem mai la substitució del president Puigdemont, no podem recolzar, ni ho farem, cap proposta que validi la substitució del president Puigdemont, és una línia vermella, vermellíssima, i d’allà les decisions que s’han pres al ple”, ha advertit Batet.

Vots diferents a JxCat

JxCat ha assegurat que la posició diferenciada (vot en contra i abstenció) dels seus representants a la Mesa del Parlament, respecte a la proposta de Torrent, que comptava amb l’aval d’ERC i el PSC –per substituir els sis diputats afectats– s’ha degut a un pacte intern per manifestar que JxCat accepta la substitució dels empresonats però no la de Puigdemont.  

"La posició de JxCat era molt clara, d’una banda acceptàvem les substitucions dels presos polítics i d’altra banda no acceptem la substitució del president Puigdemont", ha insistit Batet. En canvi, Sabrià ha defensat la proposta de Torrent, que avalaven ERC i el PSC, perquè no hi pot haver "diputats de primera i de segona".

En aquest sentit, ha valorat positivament la reunió mantinguda aquest matí entre el president Torra i el vicepresident i dirigent d’ERC, Pere Aragonès. "Ha sigut una reunió correcta en la qual entre altres coses s’ha acordat suspendre el ple del Parlament; hi ha un acord del Govern sòlid", ha asseverat. Per la seva part, Sabrià ha apostat per "cosir" la discrepància frontal amb JxCat a nivell parlamentari i que això no afecti el Govern de coalició.

La CUP carrega contra tots

Notícies relacionades

La representant de la CUP, Maria Sirvent, ha acusat la resta de grups del Parlament de plegar-se a la "cultura de la por, l’excepcionalitat i la repressió." Donar curs a la resolució que proposaven el PSC i ERC suposaria vulnerar els drets dels diputats, ha apuntat Sirvent. "Hi ha determinats grups que han decidit donar curs a una resolució que vulnera de manera flagrant els drets dels diputats d’aquest Parlament que han sigut represaliats", ha apuntat.

La CUP ha reclamat la convocatòria de la comissió de l’Estatut del Diputat per debatre sobre la resolució de Llarena en la substitució dels sis diputats presos o a l’exili. I a partir d’allà, convocar el ple del Parlament perquè sigui aquest òrgan el que prengui la decisió definitiva. La CUP s’ha desmarcat de la posició tant del PSC, com d’Esquerra i de Junts per Catalunya.