Podem colla Sánchez per investigar el rei Joan Carles al Congrés

El partit morat demana al president que reveli si el pare del monarca es va acollir a l'amnistia fiscal

La formació de Iglesias endureix el to i exigeix al Govern un "gir radical" a canvi del seu recolzament

ione-belarra

ione-belarra

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Podem va deixar aquest dimarts enrere el to conciliador amb què Pablo Iglesias va rebrePedro Sánchez en les primeres sessions de control al Govern i, en la compareixença extraordinària del president, va exigir a l’Executiu un "gir radical" si vol continuar comptant amb el seu recolzament. El partit morat va posar èmfasi en el fet que el líder del PSOE recolzi que el Congrés investiguiJoan Carles i publiqui la llista de defraudadors, per saber si el rei emèrit es va acollir a l’amnistia fiscal. Així mateix, li va exigir uns pressupostos per al 2019 de tall veritablement social, que torni a reconèixer que Espanya és un país “plurinacional” i que derogui la reforma laboral.

L’anunci de Sánchez, en el seu discurs inicial, que prohibirà per llei les amnisties fiscals, amnisties fiscals, no va ser considerat suficient per Podem. El partit liderat per Iglesias, que no ha intervingut a l’estar de baixa, juntament amb Irene Montero, per la recent paternitat, difereix de la tesi governamental que no es poden publicar el nom de les persones que es van acollir al perdó fiscal del PP. Per això, la portaveu adjunta, Ione Belarra, va demanar a Sánchez que compleixi el que va prometre estant a l’oposició, que sigui “valent” i que difongui la llista, perquè la “ciutadania té dret a saber” si el rei emèrit és“un defraudador o no”. "Li demano que compleixi la seva paraula d’ahir, perquè puguem confiar que complirà la seva paraula d’avui", va reblar.

Les revelacions de Corinna

A més, Alberto Garzón va exigir al president que el PSOE recolzi la creació d’una comissió d’investigació per aclarir lesrevelacions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein, que en unes gravacions revela les presumptes irregularitats fiscals de Joan Carles. Si bé Sánchez va respondre que cal esperar les explicacions que aporti el director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán, a porta tancada al Congrés i després ja "es veurà". El president va assegurar que no té ni idea" de qui són els amnistiats i, malgrat això, no pot "prevaricar". 

Notícies relacionades

D’altra banda, Units Podem va reclamar a Sánchez que abordi el conflicte català “apostant per reconèixer la plurinacionalitat”, tal com va defensar en alguna ocasió en els seus anys d’oposició. El partit morat va avisar, a més, que si els pressupostos de l’any vinent no “assumeixen el gir social” i contenen “mers retocs cosmètics”, els seus 71 diputats no recolzaran els comptes.

To conciliador

En matèriad’immigració, la formació morada es va mostrar en contra dels centres d’internament espanyols (Cies) i els futurs espais europeus. Sánchez, en un to conciliador cap al seu soci parlamentari, va recollir el guant i es va mostrar disposat a "revisar" els que depenen de l’administració espanyola. Podem, tot i així, va insistir que el president va visitar un dels centres "on es tanca la gent per migrar", juntament amb Pablo Iglesias.