JUDICI PER TERRORISME

Tellería diu que només va ser "col·laborador puntual" d'ETA i que no va matar ningú

'Koldo' nega a l'Audiència Nacional que pertanyés a un comando i que assassinés el 1981 la primera dona policia vícitima de la banda terrorista

angelmariatelleria

angelmariatelleria

2
Es llegeix en minuts
EFE

El presumpte etarra Ángel María Telleríadetingut l’any passat a Mèxic, ha negat durant el judici que matés el 1981una policia nacional a Zarautz (Guipúscoa) i que pertanyés a cap comando. Tellería només ha reconegut que va ser "col·laborador puntual" de la banda terrorista.

El judici ha quedat vist per a sentència a l’Audiència Nacional després que la fiscal hagi elevat de 49 a 61 anys la seva petició de presó per a l’acusat, a l’incloure el delicte de pertinença a organització terrorista als que ja li atribuïa d’assassinat  en concurs amb un altre d’atemptat i dipòsit d’armes de guerra.

La fiscal ha sol·licitat també que l’acusat indemnitzi amb 100.000 euros els pares o els hereus de la víctima, que als seus 23 anys es va convertir en la primera dona policia víctima d’ETA.

Per la seva banda, l’advocat de l’acusació popular, exercida per l’Associació Víctimes del Terrorisme (AVT)l’Associació Víctimes del Terrorisme, ha reclamat 62 anys de presó per a l’acusat pels mateixos delictes, mentre que el lletrat defensor ha estimat que és procedent la seva absolució per falta de proves de càrrec i, a més, ha al·legat la prescripció dels delictes pel temps transcorregut.

Assassinada en un apartament

Tellería, de 68 anys, va ser detingut el febrer del 2017 a Mèxic, on feia dècades que vivia en la clandestinitat, per l’assassinat a trets de la inspectora de policia María Josefa García en uns apartaments de Zarautz (Guipúscoa) el 16 de juny de 1981.

L’acusat, que només ha contestat a les preguntes del seu advocat, ha assegurat que únicament va ser "col·laborador puntual" d’ETA, però que no va pertànyer a cap comando. En aquest sentit, va afirmar que "mai" va ser instruït ni entrenat per a l’ús d’explosius  i que mai ha disparat cap arma. També va negar que el coneguessin per l’àlies de 'Koldo' tal com assenyala la fiscal.

Ha afegit que va anar a viure a França per treballar a les vies del tren i en un restaurant, però no per la seva relació amb ETA. I ha insistit que no té res a veure amb l’assassinat de la policia nacional María Josefa García.

Segons la fiscal, Tellería, nascut a Oñate (Guipúscoa) el 2 de juny de 1950, estava ja integrat a ETA quan el 16 de juny de 1981 es trobava als apartaments Vista Alegre de Zarautz amb els etarres Miguel Antonio Goikoetxea, ja mort, i José Luis Ecolaza, 'Diente Puto'. La fiscal ha afegit que els tres terroristes, en vista de l’arribada d’agents de la Policia Nacional, van disparar amb dos subfusells i una pistola al cap de la inspectora.

Amo del pis detingut

Dos policies nacionals ja jubilats que acompanyaven la víctima han recordat que van anar al referit edifici d’apartaments al tenir coneixement de la presència dels tres etarres i que a l’arribar van arrestar el propietari del pis on s’allotjaven quan sortia pel portal.

Notícies relacionades

Tant aquests agents com uns altres dos que van participar en la investigació, han manifestat que la víctima es va trobar els terroristes al’escala  de l’immoble quan pujava a l’apartament i que en aquell moment li van disparar. L’agent que anava darrere d’ella ha relatat que va haver de retrocedir quan els etarres li van disparar una ràfega.

Els policies han afegit que els terroristes van fugir per la muntanya després de saltar per una finestra després de disparar-los i llançar-los dues granades que van fer explotar. Tellería forma part d’una querella que l’AVT va presentar el 1997 per sol·licitar l’extradició  de 35 presumptes membres d’ETA exiliats a Mèxic.