Política penitenciària

El PNB demana al Govern espanyol que "apliqui la llei" en l'acostament de presos d'ETA

Ortuzar afirma no haver pactat la mesura com a suport a la moció de censura impulsada per Sánchez

Un tècnic de neteja esborra una pintada a favor d’ETA a Gernika (Biscaia), l’endemà que la banda terrorista anunciés el cessament definitiu de les seves accions armades.

Un tècnic de neteja esborra una pintada a favor d’ETA a Gernika (Biscaia), l’endemà que la banda terrorista anunciés el cessament definitiu de les seves accions armades. / REUTERS / VINCENT WEST

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha afirmat avui que, una vegada desapareguda ETA, el seu partit reclama per als seus presos el mateix tracte que per a la resta dels reclusos i que en cap cas demana "tractes de favor, ni res extraordinari que estigui fora del Codi Penal".

"La llei diu que un pres ha de complir la seva condemna el més a prop possible del seu domicili i també estableix un itinerari de graus segons es compleixin determinades condicions; si es compleixen aquests requisits, que s’apliqui la llei," ha argumentat en una entrevista a TVE.

Ortuzar ha assegurat que aquest assumpte no estava pactat amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a canvi del suport del PNB a la seva moció de censura, perquè "no hi va haver temps per negociar res", i ha destacat que el tema dels presos d’ETA "també estava a sobre de la taula" en els contactes del PNB amb Mariano Rajoy.

El dirigent nacionalista ha instat el PP que "no posi aquest assumpte a la batedora del moment polític" perquè es tracta d’"una cosa molt delicada, que requereix molta cura," perquè afecta molts col·lectius, entre els quals ha citat les víctimes del terrorisme.

"Demano al PP que faci un esforç per elevar-se una mica; hi ha altres temes per a la confrontació política", ha dit.

Respecte al possible traspàs de les competències de les presons al País Basc, Ortuzar ha recordat que estan recollides al’Estatut de Gernika i que "són limitades", i ha remarcat que "no tenen cap relació amb l’acostament dels presos d’ETA, perquè aquesta decisió depènd’Institucions Penitenciàries".

Notícies relacionades

Quan li han preguntat si el PNB reclama la ruptura de la "caixa única" de la Seguretat Social, Ortuzar ha precisat que el seu partit reivindica el traspàs de la competència de la gestió econòmica de la Seguretat Social i ha assegurat que aquesta demanda "és compatible" amb el sistema global espanyol i amb la solidaritat entre regions.

També s’ha pronunciat sobre el model territorial de l’Estat i, després d’opinar que la situació actual constitueix "un problema", ha mantingut que intentar reformar la Constitució en aquest punt "seria anar al fracàs", per la qual cosa ha advocat per "fer les coses d’una altra manera: pactar una interpretació de la Constitució en què tots ens sentim còmodes o menys incòmodes".

Temes:

PNB ETA Govern