EDITORIAL

El 'Financial Times' recepta "més autonomia" per apaivagar el desafiament sobiranista

El diari veu l'establiment d'una nova etapa de relacions bilaterals com una "llum d'esperança cap a un diàleg constructiu"

zentauroepp44346692 180716100246

zentauroepp44346692 180716100246

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 'Financial Times' ha receptat aquest dilluns "més autonomia dins d’un Estat espanyol reformat" per apaivagar el conflicte català. En la seva editorial, analitzen la trobada entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i conclouen que les posicions són "irreconciliables" però que no entren en el marc de l’impossible.

L’article defineix Torra com un "separatista intransigent que deu el seu ràpid ascens a Carles Puigdemont". "No hi va haver cap avenç en la reunió. No era ni remotament probable", assegura, tot i que veu l’establiment d’una nova etapa de relacions bilaterals com un "bri d’esperança cap a un diàleg constructiu".

El rotatiu sentencia que Sánchez és "caut" quant a fer cessions als independentistes, per no perdre paperetes en benefici de Ciutadans, i diagnostica que qualsevol cessió pot "fracturar" també l’aliança entre els independentistes.

Els primers passos del PSOE a la Moncloa són ben rebuts per aquest diari internacional, i defineix la seva estratègia en el curs del "bon camí". El ‘Financial Times’ assenteix davant de la preservació de l’autogovern i el blindatge de la Constitució, tot i que apunta que l’Executiu central hauria de dotar Catalunya de "més control sobre els seus recursos financers" i "reconèixer-la explícitament com a nació".

Notícies relacionades

Així mateix, anima a reformar el Senat per adequar-lo a una millor representació de les comunitats autònomes i demana compromís a populars i taronges: "El PP i Cs haurien de fer el que poguessin per trobar un terreny comú amb els socialistes en aquestes propostes".

Ara bé, el rotatiu reconeix que aquest tipus d’ofertes no "satisfarien" els secessionistes, a qui recorden que hi ha divisió dins de la societat catalana entre partidaris i detractors de la independència.