ÀUDIOS DE L'EXCOMISSARI VILLAREJO

El Govern espanyol, sobre les gravacions que impliquen el rei Joan Carles: "Ni les considerem"

Celaá evita valorar les revelacions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein i assegura que "no afecten l'actual cap de l'Estat"

zentauroepp44291598 graf9691  madrid  13 07 2018   la portavoz del gobierno mini180713141308

zentauroepp44291598 graf9691 madrid 13 07 2018 la portavoz del gobierno mini180713141308 / J J Guillen

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern central assisteix amb incomoditat a les recents revelacions que afecten el rei Joan Carles, però evita valorar-les i afirma que, en qualsevol cas, no tenen cap implicació sobre l’actual cap de l’Estat, Felip VI. “Ni les considerem”, ha dit aquest divendres la portaveu de l’Executiu central, Isabel Celaá, sobre les gravacions que l’excomissari José Manuel Villarejo, actualment en presó preventiva, va fer aCorinna zu Sayn-Wittgenstein. En aquests enregistraments, la que va ser parella de Joan Carles I durant uns anys afirma que l’excap de l’Estat va exercir un rol clau al’Institut Nóos, va arribar a demanar diners per a aquesta entitat i va rebre una comissió en comptes a Suïssa perl’AVE a La Meca.  

"Afortunadament, no afecten el cap de l’Estat actual", ha assenyalat Celaá, també ministra d’Educació. Abans que ella, la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, s’ha escudat en la confidencialitat per no informar sobre l’obertura o no d’una investigació d’ofici. "L’Agència Tributària no parla de procediments", ha dit la ministra.

'Cas Nóos' i AVE a La Meca

Notícies relacionades

 “Si demà hagués d’anar a un tribunal i donar explicacions... A l’Institut Nóos, ¿qui va fer totes les trucades per als diners? El Rei”, va declarar l’empresària alemanya en una cita amb Villarejo a Londres el 2015. "Ell va trucar i va dir: ‘¿Pots, sisplau, fer un contracte de 100.000 euros, un contracte d’un milió...?’ Jo estava al seu costat», va afirmar. La gestió que Iñaki Urdangarin i Diego Torres van fer d’aquest organisme, que tots dos van crear el 1999, els ha comportat penes de cinc anys de presó pels delictes de prevaricació, frau a l’Administració i contra la Hisenda Pública. El marit de la infanta Cristina, a més, va ser castigat per tràfic d’influències.

Segons les gravacions, Joan Carles va cobrar una comissió per l’AVE a la Meca en comptes a Suïssa controlats per l’advocat Dante Canonica. Segons l’antiga amiga de Joan Carles, la comissió va sortir dels100 milions d’euros que el consorci d’empreses va entregar a la mitjancera, la iraniana Shahpari Zanganeh, casada llavors amb el traficant d’armes Adnan Khashoggi.