DECISIÓ DEL SUPREM

El Parlament encarrega un informe jurídic a l'espera de la notificació de Llarena

La Mesa no prendrà cap decisió sobre la suspensió dels diputats processats per rebel·lió fins que s'analitzin els documents

zentauroepp42968628 roger torrent mesa parlament bertran180417102653

zentauroepp42968628 roger torrent mesa parlament bertran180417102653

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Llargues deliberacions al Parlament. L’habitualment ràpida reunió de la Mesa ha durat aquest matí gairebé tres hores a causa de la complexitat d’abordar el debat després de la suspensió de sis diputats de la Cambra processats per rebel·lió. Malgrat tot, la resolució del jutge d’instrucció del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, encara no ha arribat a la Cambra i únicament se’n coneix el contingut a través del que s’ha publicat en els mitjans de comunicació.

Fonts dels partits han confirmat que s’ha decidit encarregar un informe als serveis jurídics de la Cambra catalana, a petició del PSC. L’objectiu és saber com ha d’actuar amb la finalitat que les majories parlamentàries no es vegin alterades.

Segons han indicat les mateixes fonts, la Mesa no adoptarà cap decisió fins que no rebin la notificació del Tribunal Suprem i disposin, a més, de l’informe jurídic encarregat.

Al Parlament està instal·lat el debat sobre si l’entrada en joc de l’informe sol·licitat no modifica els bàndols, entre els que consideren suspesos de facto aquests diputats i els que no. Cs, elPSC i el PP han assenyalat que, una vegada es notifiqui, la suspensió serà efectiva.

Això sí, Ferran Pedret (PSC) ha fet vots perquè l’informe dels lletrats del Parlament arribi abans de la celebració del pròxim ple, la setmana que ve. I que aquest document doni llum sobre com aplicar una interlocutòria que preveu supòsits com ara la suspensió temporal, que no estan recollits "ni constitucionalment ni al reglament" de la Cambra catalana. Mentrestant, la CUP JxCat asseguren que no és d’aplicació obligatòria i que ha de ser el ple el que ha de decidir.

Notícies relacionades

Els diputats de Junts per CatalunyaJordi TurullJosep Rull Jordi Sànchez han assegurat al president de la Generalitat, Quim Torra, durant la seva visita a la presó de Lledoners, que no renunciaran a la seva acta de diputats.

Per si la polèmica no fos prou important, la Mesa del Parlament ha nomenatJoan Ridao lletrat gran del Parlament, i una de les seves primeres tasques podria ser l’elaboració d’aquest informe. Ridao va ser secretari general i portaveu parlamentari d’ERC, fet que ha originat protestes dels grups de l’oposició.