CAS GÜRTEL

La fiscalia demana reobrir una peça de la Gürtel per investigar Camps

Anticorrupció es basa en la declaració de Costa i de Correa, a qui van assenyalar com a màxim responsable del finançament il·legal del PPCV

El jutge De la Mata imputa Cotino a la peça de la caixa b del PP, oberta pels papers de Bárcenas

zentauroepp43385363 valencia 18 5 2018 pol tica  francisco camps  el expresident180518105044

zentauroepp43385363 valencia 18 5 2018 pol tica francisco camps el expresident180518105044 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Quanl’exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa va assenyalar directament Francisco CampsRicardo Costa com a màxim responsable del sistema de finançament il·legal del partit instaurat a València, Anticorrupció es va remetre al final del judici per determinar si es podia actuar contra l’expresident valencià. Finalment la fiscalia ha decidit fer-ho, però en una altra de les peces del 'cas Gürtel', la relativa a contractes menors de la Generalitat valenciana.

Anticorrupció ha demanat a la Secció Segona del Jutjat Penal de l’Audiència Nacional que torni al Jutjat Central d’Instrucció 5 la peça relativa a adjudicacions irregulars per part de diverses conselleries i societats públiques valencianes, en la qual s’acusa de prevaricació la directora de Promoció Institucional de la Generalitat Valenciana.

Segons ha informat la mateixa Fiscalia, aquest càrrec depenia directament de la Presidència del Govern valencià, al capdavant de la qual hi havia Camps, i el possible delicte de prevaricació comès, per una adjudicació realitzada el 30 de desembre del 2008, no hauria prescrit, conforme al Codi Penal vigent llavors. Com que aquesta peça encara no ha sigut jutjada és possible reobrir la instrucció i investigar les eventuals indicacions que l’acusada podria haver rebut dels seus últims superiors per adjudicar la contractació en els termes en els quals ho va fer. 

És una cosa similar al que va passar amb la peça de la caixa b, iniciada gràcies a la "comptabilitat extracomptable" reflectida per l’extresorer del PP Luis Bárcenas. Es va reobrir arran de la declaració de Francisco Correa en el judici de la primera època de la Gürtel, en la qual va admetre haver mitjançar entre empresaris i Bárcenas per a l’adjudicació de contractes dels ministeris de Medi Ambient i Foment. Precisament, aquest dimarts, el magistrat que la instrueix, també José de la Mata, ha acordat una nova prova, entre la qual destaca interrogar com a imputat l’empresari Vicente Cotino, nebot de l’expresident de les Corts Valencianes, el pròxim dia 24, i prendre declaració com a testimoni a Costa l’endemà.

Clau la sentència del finançament

Notícies relacionades

La fiscalia basa la petició de reobertura del cas en les declaracions que els responsables de la trama Gürtel, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, així com Costa van realitzar en el judici del finançament il·legal del PP valencià, que va acabar amb la condemna de tots ells. També es remet a converses telefòniques intervingudes entre l’agost del 2008 i el febrer del 2009 i correus electrònics de l’empresa valenciana de la Gürtel, Orange Market.

El Jutjat Central Penal va donar per provat el finançament il·legal del PP valencià gràcies a la confessió de tots ells i de nou empresaris. La sentència de l’Audiència Nacional afirmava que "els qui van abonar a Orange Market part dels serveis" realitzats al Partit Popular a València "eren grups empresarials que per tenir contracte amb les administracions públiques no podien fer donacions al PP".