El Govern central anul·larà les sentències franquistes i crearà una "comissió de la veritat" sobre la dictadura

La ministra de Justícia anuncia que l'Executiu central impulsarà les exhumacions, il·legalitzarà la Fundació Francisco Franco i aprovarà un sistema de sancions per forçar la retirada de símbols del règim

undefined44257959 madrid 11 07 2018 politica   comisi n de justicia    compare180711175813

undefined44257959 madrid 11 07 2018 politica comisi n de justicia compare180711175813

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha anunciat aquest dimecres una bateria de contundents iniciatives relacionades amb el franquisme. El Govern central prepara una reforma “integral” de la llei de memòria històrica per aconseguir cinc objectius. Declarar la nul·litat de les sentències dictades pels tribunals d’excepció de la dictadura. Impulsar les exhumacions “des de l’àmbit públic”. Crear una “comissió de la veritat” sobre el règim. “Resignificar” el Valle de los Caídos, on està enterrat Francisco Franco, les restes del qual l’Executiu pretén traslladar de manera imminent. I “retirar la simbologia d’exaltació de la guerra civil i la dictadura, amb un procediment taxat amb sancions econòmiques per al cas d’incompliment” per part d’ajuntaments i altres institucions.

Alhora, el Govern central, ha dit Delgado durant la seva compareixença en la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, estudia la via per il·legalitzar les associacions que facin apologia de la dictadura, com la Fundació Francisco Franco. En l’actualitat, els donants d’aquesta entitat, que defensa l’obra del dictador i afirma que ell va ser “la solució a tots els problemes que van afligir Espanya”, reben beneficis fiscals.

Només al darrere de Cambodja

La Direcció General per a la Memòria Històrica, de nova creació, tindrà un paper fonamental en tot aquest esforç. L’organisme, en el qual participaran juristes, arqueòlegs i forenses, publicarà cada any les dades d’exhumacions, el nombre de persones localitzades, les peticions registrades i la xifra de “prospeccions sense resultat positiu”. També difondrà un cens oficial de víctimes de la guerra civil i la dictadura. L’Executiu també reobrirà l’Oficina de Recolzament a les Víctimes del Franquisme, que Mariano Rajoy va eliminar el 2012.

Notícies relacionades

“Espanya no pot continuar sent el país que s’identifica en fòrums internacionals com un dels més grans incomplidors de les resolucions que es refereixen a violacions de drets humans i el dret a la veritat, la justícia la reparació i les garanties de no repetició”, ha assenyalat Delgado, i ha citat l’informe que Pablo de Grieff, relator especial de les Nacions Unides, que el 2014 va denunciar la “inacció” de l’anterior Govern central davant de les “justes demandes” de les víctimes del franquisme.

Per a la ministra, resulta “inacceptable” que “Espanya continuï sent el segon país del món en nombre de desapareguts”, només al darrere de Cambodja. “No pot ser que persones amb més de 90 anys es desesperin intentant recuperar les restes dels seus pares, dels seus familiars, davant de la negativa d’un jutge o l’arbitrarietat d’un ajuntament. No pot ser que les víctimes hagin d’acudir a un altre país per posar en marxa un procediment que hauria de ser atès a Espanya en resposta a la petició de justícia de compliment obligat pels nostres tribunals. No pot ser que hi hagi milers de víctimes avui a Espanya afligides d’indefensió judicial”, ha conclòs la ministra, per a qui “aquesta punyent humiliació ens humilia a tots com a poble”.