TROBADA A LA MONCLOA

Torra regala a Sánchez una ampolla de ratafia en la seva primera reunió

El president de la Generalitat també ha obsequiat el president espanyol amb dos llibres

ratafia / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha regalat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchezdos llibres i una ampolla de licor ratafiadurant la reunió entre tots dos d’aquest dilluns al palau de la Moncloa per desencallar el conflicte català.

La ratafia és de la marca Corriol i els dos llibres es titulen 'Aran, un país’,de l’autor Francesc Tur i Jèp de Montoya, sobre la Vall d’Aran, i 'Imago Cataloniae’, un compendi de mapes des de la Catalunya de l’Edat Mitjana.

En concret, la ratafia que ha regalat Torra a Sánchez, està elaborada per la plataforma 'No a la Molt Alta Tensió' que han utilitzat les herbes d’un territori preservat per a la construcció d’una línia d’alta tensió per preparar el licor, en part per reivindicar la riquesa del terreny i també per recaptar fons per a la plataforma.

Licor casolà

La ratafia és un licor dolç, elaborat a partird’aiguardent  i una barreja amb diferents herbes i, tot i que generalment s’hi fa servir pell de llimona, clavells, nou moscada i canyella, s’hi poden afegir un gran nombre d’espècies i plantes, en funció del que abundi a la zona.

Una vegada elaborada la barreja, es deixa macerar durant un temps, que acostuma a ser de 40 dies "al sol i serena", malgrat que s’ha de filtrar com a mínim un parell de vegades.

La seva elaboració habitualment és casolana, i és especialment típica a les comarques del nord de Catalunya, Girona i el Pirineu. A Itàlia existeix el Sant Joan i Nociono, un licor molt similar. De fet, se’n discuteix la procedència. 

El significat del regal

El motiu pel qual Torra ha obsequiat Sánchez amb una ampolla de ratafia podrien ser les declaracions que va fer el mateix president a Santa Coloma de Farners la setmana passada, mentre participava en un taller d’elaboració d’aquest licor.

Torra va assegurar que "la ratafia ens fa una mica més forts com a país" i que "uneix i diverteix".

El president va explicar que el seu avi ja preparava aquest licor i que serveix per recordar "d’on es ve", per la qual cosa produir-la és "com cuidar el país, el seu paisatge i les seves tradicions”.

Nom en clau

Notícies relacionades

Un altre motiu per al regal podria estar enclòs en el significat del nom

Segons algunes fonts, 'ratafia' procediria de l’expressió llatina 'rata fiat', és a dir, 'així sigui' i que servia per ratificar un acord verbal.