LLINDAR MÍNIM

La reforma electoral europea posa en risc el PDECat i ERC

El llindar mínim d'entre un 2% i un 5% de vots podria deixar fora els partits més petits en les eleccions del 2024

Banderes de la Unió Europea.

Banderes de la Unió Europea. / REUTERS / Yves Herman

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Per als seus promotors, la reforma de la llei electoral europea aprovada aquest dimecres pelParlament Europeu reforçarà la participació ciutadana. Per als seus detractors, atempta contra la pluralitat democràtica perquè podria deixar fora de joc els partits més petits. La nova llei obligarà Espanya i Alemanya, els dos països amb més de 35 eurodiputats en una circumscripció i que no disposen de llindars en les seves respectives lleis electorals, a fixar un mínim d’entre el 2% i el 5% per poder obtenir representació parlamentària.

El percentatge exacte dins d’aquesta forquilla el decidirà cada país i serà d’aplicació obligatòria a partir del 2024. La reforma, que ha tirat endavant amb 397 vots a favor, 207 en contra i 62 abstencions, ha generat fortes crítiques entre els partits polítics espanyols més petits. I és que el nou criteri podria deixar algunes formacions fora de l’hemicicle en el futur. Aquest és el cas de Compromís i Equo, que sota la coalició Primavera Europea es van quedar en els comicis del 2014 per sota del llindar del 2% mentre que la formada pelBNG i Bildu va superar aquest límit però per molt poc.

Crítiques d’ERC 

“El Parlament Europeu ha demostrat una vegada més la seva incapacitat per solucionar el dèficit democràtic. Aquesta reforma, adoptada a favor dels grans partits tradicionals, constituirà un obstacle per a l’aprofundiment de la democràcia, tant a Europa com en l’Estat espanyol”, ha avisat l’eurodiputat d’ERC, Josep-Maria Terricabras, la coalició del qual va rebre un 4,01% dels vots.

Notícies relacionades

Al costat d’ERC també han arremès contra els canvis els representants del PDECat, Bildu, el PNB, Compromís i BNG a l’entendre que els canvis suposen un retrocés democràtic perquè podrien quedar fora de l’Europarlament partits de gran tradició europeista. Segons el parer del socialista Ramón Jáuregui, en canvi, la reforma no lesiona el pluralisme i a Espanya “amb el 2% ningú es quedarà fora”.

Altres mesures

La reforma també introdueix disposicions per evitar que un ciutadà pugui votar dues vegades mitjançant la imposició de penes “efectives i realment dissuasives”. Estableix que les autoritats nacionals hauran de designar organismes encarregats d’intercanviar informació amb altres països sobre ciutadans que desitgen presentar-se com candidats o exercir el dret a vot en un altre país de la UE i anima a prendre mesures per facilitar el vot anticipat per correu. A més, si la legislació nacional ho permet els estats podran permetre als seus ciutadans que resideixen fora de la UE votar en les eleccions europees.