PROCÉS JUDICIAL

La Guàrdia Civil investiga viatges d'alts càrrecs de la Generalitat

L'institut armat vincula estades a l'estranger amb la creació de les estructures d'Estat

Els agents també estan intentant aclarir si el Govern va gastar diners en un nou cadastre

zentauroepp40745201 barcelona 30 10 2017 politica conselleria de vicepresidencia171030091517

zentauroepp40745201 barcelona 30 10 2017 politica conselleria de vicepresidencia171030091517 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

La Guàrdia Civil està investigat els viatges que alts càrrecs i responsables d’àrea de la Conselleria de Vicepresidència, Economia i Hisenda van fer entre l’octubre del 2016 i el gener del 2017 a diversos països europeus per a la creació i implementació d’una administració tributària catalana com a estructura pròpia. Segons l’institut armat, com que aquestes estades es van pagar amb diners públics podria existir un delicte de malversació de cabals. Entre els investigats hi figura l’actual vicepresident del Govern, Pere Aragonès, llavors secretari d’Economia.

Així ho exposa en un nou informe remès al Jutjat de Barcelona que instrueix la causa pels preparatius del’1-O i l’organització de les denominades estructures d’Estat. Els agents detallen en el seu escrit que l’objectiu és esbrinar la despesa pública que el Govern català va realitzar els últims anys per "dimensionar"l’Agència Tributaria Catalana i d’aquesta manera tenir-la preparada davant d’una possible independència.

Les despeses més rellevants, al seu entendre, són: el lloguer i equipament de les oficines que aquesta entitat va obrir per tot el territori, el desenvolupament dels sistemes informàtics necessaris per a la gestió i recaptació d’impostos i, finalment, la dotació del personal necessari perquè el sistema funcionés.

Notícies relacionades

Els investigadors afegeixen ara a aquesta partida els viatges que van realitzar alts càrrecs de l’Administració autonòmica a IrlandaFlandesLondresNoruega i dos a Eslovènia. En alguns hi va participar l’ara conseller Aragonès, l’exsecretari d’Hisenda de la Generalitat Josep Lluís Salvadói la directora general d’Anàlisi, Natàlia Mas Guix. Per això, la Guàrdia Civil ha sol·licitat al jutge que requereixi a la Generalitat documentació sobre aquests trasllats a l’estranger, la memòria justificativa del motiu dels viatges, el seu cost i la funció desenvolupada per cadascun dels assistents.

Informàtica i cadastre

Una altra de les noves vies d’investigació se centra en la confecció del programa informàtic utilitzat per l’Agència Tributaria Catalana. Per això, la Guàrdia Civil considera necessari que es reclami a dues empreses informàtiques documentació sobre aquesta aplicació, des del desenvolupament fins a la facturació, si és que existeix. Així mateix, els agents han ampliat les indagacions al’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, entitat a la qual es pretén requerir perquè aporti dades sobre la creació d’un cadastre per a la Generalitat.