MINISTERI D'EXTERIORS

Borrell demana als ambaixadors que actuïn com Morenés amb l'independentisme

El titular d'Exteriors diu que respondrà a l'intent de presentar Espanya com "un 'revival' del franquisme"

El PDECat reclama el cessament de l'ambaixador als Estats Units pel seu tracte a Torra i ERC li retreu que "ridiculitzi" Junqueras

zentauroepp44145857 madrid  04 07 2018  politica  congreso de los diputados   el180704134336

zentauroepp44145857 madrid 04 07 2018 politica congreso de los diputados el180704134336

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre d’Exteriors, Cooperació i la UE, Josep Borrell, ha aprofitat la seva compareixença al Parlament per remarcar que el Govern donarà una resposta "ferma i assossegada" als intents que pugui haver-hi de deteriorar la imatge d’Espanya a l’exterior i presentar-la com "una espècie del ‘revival’ del franquisme". Borrell s’ha referit així als independentistes catalans, i ha afegit a més que avala absolutament la resposta que l’ambaixador Pedro Morenés -exministre de Defensa amb el PP- va donar al president Quim Torra als Estats Units quan va provar de difondre que en aquest país hi ha "presos polítics" o no es respecten els drets fonamentals. Això, després que el PDECat li reclamés el seu cessament. Encara més, el cap de la diplomàcia espanyola ha admès que ha enviat una circular a tots els ambaixadors en què posa la resposta de Morenés com a exemple i demana que s’actuï "de la mateixa manera" quan es trobin en una situació similar.

Borrell ha recalcat que l’Executiu actuarà davant d’aquestes crítiques d’una manera "ferma, assossegada i constant", que cap país "no ha fet seves", però que han tingut cert eco en determinats sectors de l’opinió pública i cercles d’influència socials i acadèmics internacionals.

Reunió Sánchez-Torra

Durant la seva primera intervenció, Borrell s’ha referit també a la situació de Catalunya a l’assenyalar que si s’hagués quedat adormit el 2008 i s’hagués despertat ara, entre les coses que no s’hauria imaginat és que al seu propi país hi hagués qui volgués aixecar noves fronteres i deixar com a estrangers els seus conciutadans. 

Abans d’aquest compareixença, als passadissos de la Cambra i davant de la premsa, el titular d’Exteriors s’ha referit a l’entrevista que, dilluns vinent, protagonitzaran Pedro Sánchez i Quim Torra. En la mateixa línia que aquest dimarts va establir la vicepresidenta Carmen Calvo, i com hores després han anat repetint altres ministres a l’exposar-se als mitjans de comunicació, serà una cita en què el diàleg no tindrà condicions o límits. "¿Per què no s’hauria de poder parlar de tot?", ha plantejat Borrell quan se li ha preguntat per l’assumpte.

Crítiques de Tardà (ERC) i Xuclà (PDECat)

Notícies relacionades

En la comissió i en el seu torn de paraula, el portaveu d’ERC, Joan Tardà, ha considerat "de mala persona" les paraules de Borrell sobre Oriol Junqueras. Segons el diputat independentista, "ja sobrepassa els marcs de la ideologia quan entra a ridiculitzar, a burlar-se, de l’arquitecta mental i física del president del nostre partit, que ara està empresonat." "Ara no estem davant d’una qüestió d’ideologia que obliga a respectar-lo, sinó davant d’un escenari potser de mala persona".

Per la seva part, el diputat del PDECat Jordi Xuclà li ha recordat a Borrell que "no és ministre per a Catalunya, ni activista de Societat Civil Catalana", i el va instar a exercir de titular d’Exteriors "amb diplomàcia, reconeixement a l’altre, respectant l’altre; perquè aquest respecte i reconeixement de l’altre va ser en la base que va motivar el recolzament" a la moció de censura de Sánchez. Finalment, li ha demanat el cessament de l’ambaixador espanyol als EUA, Pedro Morenés, després de la polèmica entre Morenés i Torra.