A Pamplona

El jutge autoritza la tornada de les restes de Sanjurjo a la cripta del Monument als Caiguts

L'exhumació, impulsada per l'Ajuntament i acordada amb l'Arquebisbat, es va fer el novembre del 2016

monumento-caidos

monumento-caidos

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Un jutjat de Pamplona ha estimat un recurs contra l’exhumació de les restes del general José Sanjurjo de la cripta del Monument als Caiguts de la capital navarresa i reconeix el dret de la família que les restes tornin a ser enterrades a la cripta de l’edifici.

En la sentència, que pot ser recorreguda, es revoca l’acord de l’Ajuntament de Pamplona per a la retirada de les restes dels generals Emilio Mola i José Sanjurjo, que es va dur a terme el novembre del 2016.

El jutge assenyala que el decret Foral de 2001 de Sanitat Mortuòria regula l’activitat de cementiris i crematoris, però no s’hi inclou la cripta.

Respecte a les facultats que l’ajuntament té per acordar l’exhumació de les restes de la cripta, en la causa es va aportar un acord amb l’Arquebisbat, pel qual aquest no presentaria al·legacions a la decisió municipal, però "això de cap manera pot ser empara de la resolució administrativa, ja que les administracions públiques estan subjectes al principi de legalitat".

Sobre la possible contravenció de les lleis relatives a la memòria històrica que podria suposar mantenir els sepulcres que hi ha a la cripta, en la sentència s’indica que la normativa sobre això no serà d’aplicació quan les mencions "siguin d’estricte record privat, sense exaltació dels enfrontats, o quan es presentin raons artístiques, arquitectòniques o artisticoreligioses protegides per la llei".

Notícies relacionades

No obstant, en la sentència es considera que no es pot fixar cap quantitat relativa a danys morals derivats de l’actuació administrativa, ja que no s’observa en aquest cas "una actuació per complet aliena al dret, d’una banda; i, de l’altra, per tal com no es desprèn dels escrits de recurs més danys que els inherents a una situació de conflicte jurídic com la que ens ocupa".

Per això, es revoca l’acord de l’Ajuntament de Pamplona i es reconeix el dret dels familiars que siguin restituïdes les restes de José Sanjurjo a la cripta.