LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

La infanta Cristina reclama 900.000 euros a l'Audiència de Palma pel 'cas Nóos'

La germana del Rei exigeix la diferència entre la fiança dipositada i la multa a què va ser condemnada

infanta_cristina_0

infanta_cristina_0

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

La infanta Cristina ha reclamat per escrit a l’Audiència de Palma que li torni 899.988,58 euros després de la sentència definitiva del ‘cas Nóos’ dictada pel Tribunal Suprem. La quantitat que exigeix la germana del Rei és la diferència entre l’import que va consignar com a fiança durant el procés d’instrucció i la sanció a què finalment va ser condemnada.

La decisió del Suprem va condemnarCristina de Borbó a pagar una indemnització de 136.950 euros com a responsable civil a títol lucratiu dels delictes de malversació de cabals públics i de frau a l’Administració comesos pel seu marit, Iñaki Urdangarin. No obstant, el va exonerar de qualsevol responsabilitat pels delictes fiscals, raó per la qual va reduir pràcticament a la meitat la sanció que li va imposar l’Audiència Provincial de Palma, que ascendia a 265.088 euros.

Els arguments del Suprem

Els magistrats del Suprem van argüir en la seva sentència que la responsabilitat civil a títol lucratiu, tal com la recull el Codi Penal, convida a pensar que només inclou alsdelictes d’enriquiment. Aquests són aquells que produeixen beneficis econòmics i que enriqueixen el patrimoni de l’autor i, eventualment, el de tercers beneficiaris. Però no comprèn delictes que consisteixen en un impagament.

Per això, segons sosté la resolució judicial, qui eludeix el pagament de tributs “aconsegueix retenir el que ja tenia”, per la qual cosa no “es pot participar” d’un delicte que “no reporta directament béns, sinó que evita una disminució del patrimoni”. Amb aquesta interpretació, l’alt tribunal entén que la infanta Cristina es va lucrar de les activitats del seu marit, però no dels delictes pels que va ser condemnats.

Davant una eventual condemna, Cristina ja va dipositar durant la fase d’instrucció de la causa un totald’1.036.938,58 euros. Una vegada confirmada la sentència, que no va ser recorreguda per l’esposa d’Urdangarin, la procuradora de la infanta ha presentat un escrit a l’Audiència de Palma en el qual reclama la “quantitat sobrant consignada”, és a dir, 899.988,58 euros.

Visita a la presó

Notícies relacionades

El 2015, durant la instrucció del cas, el jutge José Castro ja va acordar la devolució de 735.111,25 euros a la infanta Cristina, després que l’Audiència de Palma decidís rebaixar-la de 2.697.150 euros a 449.525 euros la fiança de responsabilitat pecuniària que li havia imposat el magistrat.

La petició arriba pocs dies després que l’exduquessa de Palma visités per primera vegada el seu marit a la presó de Brieva (Àvila), on Urdangarin compleix des del passat 18 de juny una condemna de cinc anys i 10 mesos per prevaricació, malversació, tràfic d’influències, frau i dos delictes contra la Hisenda Pública. Malgrat l’ingrés a presó del seu marit, Cristina de Borbón manté de moment la seva residència a Ginebra (Suïssa).