PACTE POLÍTIC

El periodista Andrés Gil serà proposat com a president de RTVE

El PSOE i Podem arriben a un acord i elegeixen l'actual cap de política d''Eldiario.es'

d6513a0f-77d2-4038-bd2e-bd9d64c4e7ad-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PSOE i Podem han acordat proposar el periodista Andrés Gil com a president de RTVE, segons ha confirmat aquest divendres el secretari general de Podem, Pablo Iglesias.

"Sembla que finalment l’acord serà amb Andrés Gil. En la negociació hi ha hagut una qüestió que ha quedat clara des del principi: TVE ha de deixar de ser un aparell de propaganda del partit que governi", ha afirmat Iglesias en una entrevista a Antena 3.

Gil, actual cap de política d’‘Eldiario.es’, també havia treballat a ‘El Pais’ i 'Prisa Revistas’, a més de ser fundador i subdirector d’‘ADN’.  Gil, possible substitut de José Antonio Sánchez, és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat Complutense de Madrid i té el màster en Periodisme UAM-El País.

Malgrat l’avenç de les negociacions, els treballadors de RTVE celebren avui el seu desè "divendres negre", una reivindicació per la independència i la pluralitat de la corporació. EFE

Arsenio Escolar i Ana Pardo de Vera, altres noms estudiats

Després d’estudiar-se diferents noms, com els d’Ana Pardo de Vera (directora de ‘Público’) o d’Arsenio Escolar (exdirector de ‘20 Minutos’), el PSOE i Podem han acordat que Andrés Gil sigui el candidat per ocupar la presidència temporal de la radiotelevisió pública.

Iglesias, que ha destacat que tots són "excel·lents professionals", ha insistit que malgrat l’elecció d’una cúpula interina per a RTVE, després del decret llei impulsat pel Govern, "ha quedat clar que hi ha d’haver un concurs públic" en el futur.

Aquest concurs, ha continuat, "és fonamental perquè RTVE deixi de ser un aparell de propaganda" i sigui independent.

En les negociacions per consensuar un candidat per a la presidència, que van acabar entrada la nit, hi han participat el director del Gabinet del president del Govern, Iván Redondo, la portaveu parlamentària socialista, Adriana Lastra, el diputat del PSOE Rafael Simancas, el secretari de comunicació de Podem, Juanma del Olmo, i la diputada de Podem Noelia Vera. A més, Pablo Iglesias ha estat a tota hora al corrent de les converses.

Els terminis de la renovació 

Després d’aprovar el Govern divendres passat el decret llei per a la renovació urgent i temporal del Consell d’Administració de RTVE, els grups polítics ultimen els noms dels deu consellers –i d’entre els quals, el president– que hauran de triar les Corts: quatre el Senat i sis el Congrés.

Notícies relacionades

El primer nom que s’ha conegut ha sigut el de Gil, cridat a liderar la cúpula. D’aquí a dilluns hauran de saber-se els noms dels nou consellers restants, ja que el mateix dilluns a la tarda la Cambra baixa celebrarà el primer ple extraordinari per a la seva elecció. El Senat ho farà dimarts.

El procés ha de culminar el dia 8 de juliol, ja que el decret estableix un termini de 15 dies naturals per a la renovació, cosa que ha obligat les cambres a una tramitació accelerada i als grups a unes negociacions contrarellotge. La renovació de la cúpula de la ràdio i la televisió públiques ha de comptar amb el vistiplau de dos terços del Congrés i del Senat en primera votació i de la majoria absoluta de les dues Cambres en un segon escrutini. A més, s’haurà de celebrar un últim ple per elegir el president de RTVE entre els vocals ja designats.

Temes:

PSOE TVE Podem