LA 'DIPLOMÀCIA' CATALANA

Borrell exigeix per carta al Govern que les seves 'ambaixades' compleixin amb la llei

Exteriors amenaça amb accions judicials si la Generalitat no demana l'informe preceptiu per obrir les delegacions

jcarbo41557492 maragall180111162321

jcarbo41557492 maragall180111162321 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El Ministeri d’Exteriors ha enviat aquesta setmana una carta a la Conselleria d’Acció Exterior per recordar-li l’obligació del Govern de sol·licitar un informe previ a l’Executiu, ara de Pedro Sánchez, per cada nova delegació a l’estranger que vulgui obrir. L’emissió de l’informe, preceptiva però no vinculant, equival a l’expedició d’un vistiplau tàcit. És a dir, és una manera de tutelar l’acció a l’estranger de les seus de la Generalitat a fi de vetllar perquè aquest s’ajusti a la llei.

Fonts de la conselleriad’Ernest Maragall  van afirmar a aquest diari que no els “constava” l’arribada de cap missiva del Govern.

Cap informe sol·licitat

Segons fonts d’Exteriors, el Govern català no ha sol·licitat mai cap informe abans d’obrir les seves 'ambaixades’, malgrat que així ho estipula la llei amb l’objectiu que l’acció exterior de les autonomies no xoquin, competencialment, amb la del ministeri, així com per mantenir una línia diplomàtica homogènia.

L’absència de peticions per part del Govern va derivar en una actuació judicial del Govern de Mariano Rajoy que, amb el tancament de les oficines exteriors a l’empara de l’article 155 de la Constitució, la jurisdicció contenciosoadministrativa va deixar en suspens. Ara, el Govern exigeix que la Generalitat demani aquest dictamen i, per tant, el vistiplau del Govern, tant per a la reobertura de les ‘ambaixades’ que el 155 va tancar com per a aquelles que siguin de nova creació. En cas contrari, adverteix el ministeri que dirigeix Josep Borrell, el Govern central podria reprendre les accions judicials contra la Generalitat.

Amb tot, i tal com va manifestar Maragall en la compareixença parlamentària de dijous, el que més preocupa el Govern és el cost que té el tancament i la reobertura de les legacions a l’estranger. El conseller va calcular en 485.000 euros el que va qualificar de "danys" causats pel 155 en el seu departament.

Maragall ha comparegut en la Comissió d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència per exposar l’acció de govern que vol impulsar en el seu departament, i ha anunciat el seu compromís de preservar "el llegat ric i potent" de Romeva però adaptat a les condicions de l’actual legislatura.

Ha detallat que les delegacions exteriors de la Generalitat seran restablertes i augmentades en tres fases, la primera de les quals ja s’executa amb la reobertura de les cinc primeres: Londres, Berlín, Roma, Ginebra i els Estats Units.

Notícies relacionades

"Hi haurà una segona fase de consolidació, en què es reobriran oficines que ja existien anteriorment i potser alguna més –ha dit–, i després en una tercera fase es produirà una expansió i pensem crear figures noves en àmbits específics".

“També hi haurà –ha afegit– un nou model de coordinació de les delegacions, i provarem d’aplicar un nou criteri de cobertura de places per concurs públic de mèrits, per obtenir una estructura capaç de recollir els talents de les noves generacions de personal ja format especialitzat en afers exteriors”.