DEBAT SOBIRANISTA

Sánchez demana al Govern que renunciï a la via «unilateral»

Esquerra adverteix al president del Govern que la seva negativa que hi hagi un altre 1-O «dinamita» les relacions entre els dos partits

El PP demana a Sánchez que suspengui la reunió amb Torra fins que no demani perdó al Rei

212381e1-8a59-45f9-9b7f-2572f53560f6-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Carlos Rosado

La crisi catalana s’ha colat aquest dimecres en el debat previ al Consell Europeu, on ha intervingut el president del Govern, Pedro Sánchez, llargament al Congrés. Per un doble motiu: perquè el PP ha demanat al cap de l’Executiu que suspengués la reunió amb Quim Torra i perquè, en el costat contrari, ERC l’ha avisat que es deterioren greument les relacions després que Sánchez es negués dimarts a fer un nou 1-O nou 1-O

Sánchezha respost als republicans que les seves paraules de dimarts rebutjant un nou referèndum com l’1-O només eren una apel·lació a què els independentistes “aprenguin dels errors” i acabin amb la “via unilateral”. Segons el seu parer, emmarcar el diàleg en els límits de la Constitució no és un "marge estret" perquè la Carta Magna i l’Estatut "tenen un recolzament majoritari".  

Poc abans, el portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés, Joan Tardà, havia acusat el president del Govern, Pedro Sánchez, de “dinamitar” un possible acord entre el seu partit i el PSOE amb la seva advertència que no permetrà cap altre 1-O. Tardà va retreure al president que tingués el “mateix discurs del PP” al restringir el diàleg als límits de la Constitució, i va avisar que tot això no ajuda que la seva pròxima reunió amb el president del Govern, Quim Torra, sigui cordial i fructífera.

Camp "estretet"

En la seva intervenció, el diputat republicà va criticar les declaracions de Sánchez pel seu caràcter excloent. “Vostè els diu als catalans que s’oblidin del problema i imposa un camp de joc estretet on hi hagi només els no independentistes”, va assegurar en to àcid abans d’indicar que a la UE haurien entès una actitud més generosa. “Ells no porten motxilla perquè fa més temps que estan en democràcia, mentre que vostè va anar al driblatge curt, a l’interès immediat, i va dir al 70% dels catalans que potser quedarien expulsats del camp de joc”, va reblar.

Després d’acusar Sánchez de reeditar “la foto del 155” i de deixar “molt tocada” la relació amb el govern independentista català, el portaveu republicà li va llançar una advertència: “Posar el cap sota l’ala o tancar els ulls no permet pensar que els problemes queden resolts”. En aquest sentit, el va instar a “reconèixer la motxilla” dels últims vuit anys en què, segons ERC, el PP es va negar a dialogar amb les institucions catalanes. “No dic que sigui qui l’hagi provocat, però la porta i pesa molt”, ha remarcat.

Tensió parlamentària

Per afegir llenya al foc, el portaveu del PP, Rafael Hernando, ha demanat a Sánchez que suspengui la reunió prevista amb Quim Torra fins que el president demani “perdó per les seves ofenses” al Rei. Així mateix, ha instat el president del Govern que aclareixi si el cap de l’Executiu català li continua semblant un “supremacista xenòfob”. “Els independentistes no s’acontentaran mai, per això el vull prevenir, perquè no premiï els qui volen trencar Espanya”, ha advertit el portaveu parlamentari. 

Ja en la sessió de control al Govern, el diputat d’ERC Gabriel Rufián va tornar a la càrrega i va advertir Sánchez que li resultarà difícil evitar la tensió amb el seu partit. “Si vostè creu que amb bones paraules, copets, trucades i sopars ens oblidarem delsnou segrestats, li recomano que canviï d’assessors”, va avisar Rufián abans de denunciarl’estratègia  de “poli bo, poli dolent” de l’Executiu socialista. 

Sánchez li va contestar en to conciliador i va remarcar “la importància” que té ERC a Catalunya. “Hi ha hagut moments en què ens hem entès i li demano que no desqualifiqui membres del meu Govern”, va dir el president, partidari de “entendre la mà” per a aquest “diàleg obert i sincer” que es necessita. “Per nosaltres no serà”, va concloure.

Audàcia necessària

Notícies relacionades

D’altra banda, la ministra de Política Territorial, Meritxell BatetMeritxell Batet, ha demanat al Govern “audàcia” a l’hora de tenir gestos com els del flamant Executiu de Sánchez. “El Govern ha fet passos actius com convocar la reunió amb Torra, aixecar el control dels pagaments de la Generalitat control dels pagaments i frenar la dinàmicad’enfrontament  públic que tant mal ha fet”, va advertir abans de traçar una frontera clara amb els postulats independentistes: “Aquí no hi ha exiliats, sinó fugits de la justícia espanyola, i les majories absolutes legitimen per governar, però no per trencar amb l’Estat de dret”. 

En aquesta línia, va alertar que “no es pot parlar en nom de tots o d’un poble sencer”. I va afegir que un dels problemes que preocupen més el Govern és“l’angoixa real que senten molts catalans des de fa uns anys i que no és un fanfarronada, sinó una realitat”.